İsviçre'de gerekçe göstermeden cinsiyet değişimi yapılabilecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İsviçre’de gerekçe göstermeden cinsiyet değişimi yapılabilecek

İsviçreliler, 1 Ocak’tan itibaren cinsiyetlerini istedikleri şekilde yasal olarak değiştirebilecek. Böylece İsviçre, bir kişinin tıbbi gerekçe sunmadan yasal olarak Avrupa’da cinsiyetini değiştirebildiği İrlanda, Belçika, Portekiz ve Norveç’ten sonra beşinci ülke olarak kayda geçmecek.

İsviçre medeni kanununa yeni kurallar eklendi. Buna göre yasal vasilik altında olmayan 16 yaş ve üstü herkes nüfus müdürlüğünü bilgilendirerek cinsiyetini ve adını değiştirebilecek. 16 yaşından genç olanların bu haklardan faydalanabilmesi için koruması altında olduğu kişilerin onayı gerekecek.

Son değişiklikler, bölgesel olarak farklı standartların bulunduğu ülkede yeni bir dönemi işaret ediyor. Daha önce trans bireylerin cinsiyet değişimi talepleri için bir sağlık sertifikası isteniyordu.

Eylül ayında yapılan referandumda İsviçre’de eşcinsel evlilikler ve eşcinsel çiftlerin çocuk edinebilmelerini yasallaştıran teklif kabul edilmişti.

Dünyada cinsiyet değişimine yasal olarak izin veren ülke sayısı 20’nin üzerinde. Danimarka, Yunanistan ve Fransa gibi ülkeler sağlık prosedürlerini artık talep etmiyor olsa da cinsiyet değişimini bazı şartlara bağlamış durumda.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanlıların yarısından fazlası eşcinsellerin evlenmesine olumlu bakıyor

DIANEOSIS anketine göre, 2022’de Yunanlıların çoğunluğu eşcinsel çiftler arasındaki evliliklere izin verilmesi gerektiğine inanıyor ( yüzde 51,7 ‘muhtemelen’ ve ‘kesinlikle evet’ diyor).
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İklim değişikliği: İsviçre dağ yamaçlarında kar yerine kaktüsler var

Dağlarında kışın kar, yazın ise edelweiss görmeye alışmış olan İsviçre’nin Valais kantonunda yaşayanlar, küresel ısınma şiddetlenirken, yamaçlarında beklenmedik bir manzarayla karşı karşıya: Kaktüsler!
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bakanlıktan tarihî karar: Artık eşcinseller de kan verebilecek

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, aldığı tarihî kararla, bugünden itibaren eşcinsel vatandaşların da kan vermeye hak sahibi olduğunu duyurdu.
Devamını oku...