Yunanistan'da kış mevsiminin en uzun gecesi ne zaman? İşte yaşanacaklar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da kış mevsiminin en uzun gecesi ne zaman? İşte yaşanacaklar

Yunanistan’da yılın en uzun gecesi 21 Aralık 2021 Salı günü yaşanacak. En uzun gecenin yaşanacağı tarihte bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın başlangıcı, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılıyor.

Kış gündönümü adıyla da bilinen en uzun gece, her zaman aynı tarihte denk gelmiyor ve 20 ile 23 Aralık arasında değişebiliyor. En olası tarihlerin 21 ve 22’si olduğu kış gündönümündeki takvim dalgalanmaları Gregoryen Takvimi’nden kaynaklanıyor. 

Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an olarak da bilinen tarihle beraber Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlıyor. 

Kış gündönümü adıyla da bilinen en uzun gece, 21 Aralık günü yaşanıyor. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ‘ekinoks’, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de ‘gündönümü’ adı veriliyor. Her yıl kuzey yarımkürede kış gündönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor.

En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık, 2021 yılında salı günü gerçekleşecek. Bu tarihte bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın başlangıcı, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılıyor. Öte yandan kış gündönümünün yaşandığı günde Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelecek.

2021 yılında en uzun gece 21 Aralık Salı günü yaşanacak. Kuzey yarımkürede kış gündönümü genel olarak 21 Aralık tarihinde gerçekleşir. Ancak yılına göre 20, 22 hatta 23 Aralık da olabilir. En uzun gecenin farklı tarihlere denk gelmesinin nedeni takvim sistemi ile Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor.

Gökbilimde Güneş’in ilkbahar noktasından art arda iki geçişi arasındaki süre yani 1 yıl 365 gün 5 saat 48 dakika 46 saniyedir. Ancak Yunanistan dahil pek çok ülkede kullanılan takvime göre takvim artık yıl haricinde tam olarak 365 gündür. Aradaki bu saat farkından dolayı gündönümlerinin denk geldiği gün de yıldan yıla 365 günlük takvimin farklı bir gününe denk gelmektedir.

21 Aralık 2021 Salı günü Güney yarımkürede en uzun gün, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

  • 21 Aralık (kış gündönümü): Yılın en uzun gecesi, en kısa gündüzü yaşanır. Kuzey yarımkürede kış mevsiminin başlangıcıdır.
  • 21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer.
  • 21 Haziran (yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
  • 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...