Milletvekili Zeybek: Türkiye laiktir, Yunanistan laik değildir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Milletvekili Zeybek: Türkiye laiktir, Yunanistan laik değildir

SYRIZA Partisi İskeçe (Xanthi) Milletvekili Hüseyin Zeybek, Yunan Parlamentosu’ndaki Trakya’nın kalkınması için kurulan partilerarası komisyonda yaptığı konuşmada, “Türkiye’de din ve devlet işlerinin ayrı olduğunu ancak Yunanistan’da ise devletin dini olduğunu” söyledi.

Türkiye’de okuduğu için oradaki durumu “iyi bildiğini” ima eden ve “Türkiye’de din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı olduğunu (laik olduğunu)” söyleyen Hüseyin Zeybek, oysa Yunanistan’da ise din ve devlet işlerinin ayrı olmadığını (laik olmadığını) vurguladı.

Milletvekili Zeybek şöyle konuştu:

“İki müftü ile (tayinli-seçilmiş) karışıklık yaşanmaktadır. Şeriat (İslami usullere göre evlilik, boşanma, velayet ve miras) kaldırılsın diyoruz. Türkiye laik (din işlerini devlet işlerine karıştırmayan, devlet işlerini dinden ayrı tutan) bir devlettir. Burada (Yunanistan’da) resmi bir dini (Ortodoksluk) var, laik bir devlet değildir. Türkiye’de okudum ve biliyorum…”

Zeybek’in “Türkiye’nin din işlerini devlet işlerine karıştırmayan, devlet işlerini de dinden ayrı tutan bir devlet olduğu ancak Yunanistan’ın ise tam tersine din ile devlet işlerini karıştıran bir devlet olduğu” sözleri üzerine komisyondaki Yunan milletvekilleri tepki gösterdiler. Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni ile ND Milletvekili Evripids Stilyanidis milletvekili Zeybek’e karşı çıkarak Yunanistan Cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğunu öne sürdürler.

Öte yandan SYRIZA Partisi’nin resmi görüşünü temsil eden Yorgos Katrougalos da söz alarak Milletvekili Zeybek’in sözlerine ters olarak, “Yunanistan laik bir devlettir. Zeybek, belli ki başka şeyler söylemek istedi” ifadelerini kullandı.

Yaşanan gelişmeler karşısında tekrar açıklama yapmak zorunda kalan SYRIZA Milletvekili İskeçe Zeybek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, söylediklerinin çarpıtıldığını ve Yunanistan ile Türkiye devlet sistemlerinin ‘çok fazla’ kıyasladığını belirtti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...