Göçmenler Polonya sınırına dayandı: Kriz büyüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Göçmenler Polonya sınırına dayandı: Kriz büyüyor

Belarus’tan Polonya sınırına doğru yürüyüşe geçen sığınmacı kitlesi sınırı geçmek için girişimde bulundu. Polonya’nın sığınmacı geçişine engel olmak için sınıra konuşlandırdığı asker sayısı 12 bini geçti.

Polonya sınır muhafaza makamları, büyük bir sığınmacı kitlesinin Belarus’tan ülke topraklarına girme girişiminde bulunduğunu açıkladı. Twitter üzerinden yapılan açıklamada “Göçmenler sınırı geçmeyi zorlamak için ilk girişimlerini yapıyorlar” denildi ve sığınmacıların dikenli tel örgüyü geçmeye çalıştıklarını gösteren görüntüler paylaşıldı.

Sosyal medyada daha önce de Belarus’ta sığınmacıların kitleler halinde karayolu üzerinden Polonya sınırına doğru yürüdüğünü gösteren görüntüler paylaşılmıştı. Polonya ise sınırlarını korumak için ek asker görevlendirdiğini duyurmuştu. Sınıra konuşlandırılan asker sayısı Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre 12 bini geçiyor.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk de “Belarus büyük bir olay yaratmak istiyor, tercihen ateş edilmesi ve kayıpların olması isteniyor. Medya haberlerine göre Kuznica Bialostocka yakınında büyük bir provokasyon hazırlıyorlar, burada kitlesel bir biçimde sınır geçişi girişimi olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Birliği, Belarus’u Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen sığınmacıları AB ülkelerine geçme yönünde teşvik etmekle suçluyor. Bu adımın Batı’nın insan hakları ihlalleri nedeniyle uyguladığı yaptırımlara bir misilleme olduğu ileri sürülüyor.

AB üyesi olan komşu Litvanya da sınıra sığınmacı geçişine engel olmak için ek birlikler gönderildiğini duyurdu. Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite bugün düzenlediği basın toplantısında gönderilen asker sayısı ve askerlerin nereye konuşlandırılacağı konusunda güvenlik gerekçesiyle bilgi vermedi. Bilotaite sınır bölgesinde olağanüstü hal ilan edilip edilmeyeceğini ise bakanlar kurulunun değerlendireceğini belirtti.

Sürgündeki Belaruslu muhalif lider Svetlana Tihanovskaya da Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Belarus rejimi sınır krizini tırmandırıyor, sığınmacılar AB sınırına silahlı adamlar tarafından itiliyor. Sığınmacı kaçakçılığı, şiddet ve kötü muamele sona ermeli” dedi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ise bir sığınmacı krizi yarattığı iddiasını reddediyor ve Batı’yı sığınmacılar konusunda insani olmayan bir tutum almakla suçluyor.

Belarus’taki sığınmacıların ise soğuk hava şartları altında, yetersiz gıda ve tıbbi destek altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı belirtiliyor. Sınırın Polonya tarafında 7 sığınmacının ölü bulunduğu belirtiliyor. Belarus tarafında ise bu sayının daha da fazla olduğu ileri sürülüyor.

İnsan hakları örgütleri Polonya’yı uluslararası bir hak olan iltica hakkını tanımayarak sığınmacıları Belarus’a itmekle suçluyor. Polonya ise attığı adımların yasal olduğunu ileri sürüyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki Facebook hesabından yaptığı açıklamada “Polonya sınırı sadece haritada bir çizgi değildir. Hudut kutsaldır, onun için Leh kanı akmıştır” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

3 gün içerisinde 2720 düzensiz göçmenin Evros’tan ülkeye girmesi engellenmiş

Günde yaklaşık 900 düzensiz göçmenin Evros’tan Yunanistan’a girişi Polis tarafından engellenmiş.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Evros’taki göçmenler için Başbakanlık’ta özel toplantı

Yunanistan Başbakanı İoannis Sarmas, Pazartesi günü öğle saatlerinde Maksimu Sarayı’nda Meriç Nehri üzerindeki adalarda göçmen kaçakçılığı konusuyla ilgili bir toplantı düzenledi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da artan yangınlar göçmen geçişleriyle mi ilgili?

Batı Trakya’da, özellikle de Rodop ilinde son zamanlarda artan yangınlar yetkilileri endişelendiriyor.
Devamını oku...