28 Ekim OHİ Bayramı'nda ne kutlanıyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

28 Ekim OHİ Bayramı’nda ne kutlanıyor?

Yunanistan için en önemli bayramlardan biri 28 Ekim OHİ Bayramı’dır. Tüm Yunanların gururla kutladığı ve OHİ Bayramı olarak bilinen 28 Ekim 1940 tarihinde, Yunanistan İtalyan diktatör Benito Mussolini’nin ordularına ve faşizme “Hayır” diyerek baş kaldırmıştır.

Yunanca dilinde “Ohi” (Οχι) Hayır anlamına gelmektedir. Yunanistan’da 28 Ekim OHİ günü resmi tatildir. Bayram şeklinde kutlanan günde Yunanistan, İtalya ve Almanya işgal ordularına baş kaldırarak II. Dünya Savaşı’na girmiştir.

II. Dünya Savaşı dönemlerinde birçok devletin göz diktiği Yunanistan toprakları Nazi ülkeleri başta olmak üzere tacize uğramaktaydı. Ve o dönemde İtalyan diktatör Benito Mussolini, Yunanistan’a göz dağı vererek karşı koymadan teslim olmalarını söylemekteydi. Ülkenin gerek ekonomik gerekse de askeri donanım olarak fazla güçlü olmaması masadaki “teslim olma” seçeneğini güçlendiriyordu.

Ancak dönem Yunanistan’ın diktatör lideri Giannis Metaksas 28 Ekim 1940 tarihinde İtalyan Büyükelçinin kendisine ilettiği Arnavutlukta’ki İtalyan askerlerinin Yunanistan’a girmesi konusundaki ültimatomuna karşı resmi bir dille bu teklifi reddetti. Bir diğer anlamda “Hayır” demiş oldu. İşte o günden bu yana her 28 Ekim, Yunanların resmi bayramı olarak kutlanmaktadır.

İtalyanlar “Hayır” diyerek direnen Yunan savunmasını kıramayınca İtalyanlara destek için devreye giren Hitler’in orduları Yunanistan’ı işgal etti. 

Üç yıldan fazla süren Nazi işgalinde Yunanistan’da yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Açlıktan ölenler vardı. Büyük şehirlerde kedileri köpekleri yemek zorunda kaldı insanlar. Bir teneke zeytinyağı için servetler el değiştirdi. Bir parça kuru ekmek için insan onuru ayaklar altında çiğnendi.

Yunanistan, II. Dünya Savaşı’nın bittiği tarihi değil, işgal ordularına hayır diyerek dünya savaşına girdiği günü resmi bayram olarak kutlamaktadır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...