Çipras: Yunan-Amerikan anlaşması, bağımsız Yunanistan'a yakışmıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çipras: Yunan-Amerikan anlaşması, bağımsız Yunanistan’a yakışmıyor

SYRIZA Partisi Genel Başkanı Aleksis Çipras, 5 yıl süreli Yunanistan-ABD Savunma Anlaşması’nın imzalanmasına tepki gösterdi.

Washington’a giden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması’nı imzaladılar. 

Söz konusu yenileme anlaşmanın beş yıl yürürlükte kalacak ve yenilenebilecek. Daha önce bir yıl olarak yapılan anlaşma nedeniyle ABD Kongresi Yunanistan’daki üsler için ekstra fon onaylamıyordu. Anlaşmanın 5 yıla çıkmasıyla birlikte Kongre’den finansal ve askeri destek yolu açılmış oldu.

Öte yandan ‘Yunan-Amerikan anlaşması, bağımsız Yunanistan’a yakışmıyor’ şeklinde nitelendiren SYRIZA lideri, “Kiryakos Miçotakis, sömürge sonrası hükümetin Yunan topraklarında süresiz yabancı askeri üslere izin veren ilk Başbakan oldu” ifadelerini kullandı.

Dedeağaç limanı ve verilecek üslerle birlikte ABD ordusunun Bulgaristan ve Romanya’ya hızlı bir şekilde nakledilme imkanı sağladığını vurgulayan Çipras, “Yunanistan bu kararla, Karadeniz’deki tehlikeli gerilimlerin ön saflarına yerleşiyor. Bu verilen çok ciddi tavizler karşılığında, toprak bütünlüğümüz ve milli egemenliğimize saygı konusunda yanlaşmada yalnızca genel referanslar görülüyor” eleştirisini getirdi.

Aleksis Çipras ayrıca anlaşmanın özellikle Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı Yunanistan’a, ABD desteğini garanti etmediğini söyledi. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...