Το ιστορικό του προστίμου στη ΣΕΚΑΠ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Το ιστορικό του προστίμου στη ΣΕΚΑΠ

Το ιστορικό του προστίμου στη ΣΕΚΑΠ

Η υπόθεση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, για την οποία έχει επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ πρόστιμο 19,5 εκατομμυρίων ευρώ -που με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει σήμερα τα 38 εκατομμύρια ευρώ- αφορά στην περίοδο του Μαΐου του 2009, τέσσερα χρόνια προτού περάσει η τότε συνεταιριστική καπνοβιομηχανία στον έλεγχο του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Την περίοδο εκείνη, όταν εντοπίστηκε το πλοίο «Mitridat» με το ύποπτο φορτίο στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, η ΣΕΚΑΠ ανήκε κατά πλειοψηφία στην Αγροτική Τράπεζα και στη ΣΕΚΕ. Η εταιρεία Donskoy Tabak, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, ανέλαβε το πλειοψηφικό πακέτο της βιομηχανίας κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας τον Μάρτιο του 2013 και αφού είχαν αποτύχει προηγούμενοι διαγωνισμοί. Με επενδύσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ακολούθησαν, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, και με «όπλο» την τεχνογνωσία από την καπνοβιομηχανία που ελέγχει στη Ρωσία, ο ομογενής επιχειρηματίας κατάφερε να στήσει στα πόδια της τη χρεοκοπημένη ΣΕΚΑΠ και να την επαναφέρει σε λειτουργική κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση της λαθρεμπορίας έχουν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τέσσερα άτομα -μέλη της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, ο αγοραστής του φορτίου και ένας ναυτιλιακός πράκτορας-, οι οποίοι αθωώθηκαν από τα ποινικά δικαστήρια.

Σημειώνεται πως ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Ζήνας, και ο αγοραστής του φορτίου, Κωνσταντίνος Παχής, είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης τον Φεβρουάριο του 2015 σε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ έκαστος, αλλά αθωώθηκαν τον Μάιο του 2016 από το Τριμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή. Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωώσει τον τότε πρόεδρο της εταιρείας, Νίκο Παπά -ο οποίος έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Καρδίτσας και πληροφορίες τον φέρουν να συζητείται εκ νέου σήμερα το όνομά του για τις λίστες του κόμματος-, καθώς και τον ναυτιλιακό πράκτορα Πάρι Ευαγγελινό. – ethnos.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et