SEKAP’a neden yüklü para cezası verilmişti? İşte olaylar - Azınlıkça
Ειδήσεις

SEKAP’a neden yüklü para cezası verilmişti? İşte olaylar

SEKAP’a neden yüklü para cezası verilmişti? İşte olaylar

İskeçe’deki SEKAP tütün şirketine sigara kaçakçılığı davası nedeniyle kesilen 19,5 milyon euro ve faizleriyle birlikte 38 milyon euro’yu bulan para cezası 2009 Mayıs ayındaki bir olayla ilgili.

Yani şirket Pontuslu İvan Savvidis’in eline geçmeden tam dört yıl önce yaşanmış bir olay nedeniyle maliye 19,5 milyon euro para cezası kesmişti.

Ethnos gazetesinin haberine göre “Mitridat” gemisi şüpheli mallarla Evia körfezinde tespit edildiğinde, SEKAP’ın hisselerinin çoğunluğu Agrotiki Bankası ve SEKE’ye aitti. Şirket, İvan Savvidis’in “Donskoy Tabak” şirketine ise yapılan ihaleler sonrası 2013 yılının Mart ayında geçmişti. 35 milyon euro’yu bulan yatırım ve sermaye artırımlarıyla Savvidis iflas etmiş olan SEKAP’ı yeniden canlandırmayı başardı ve kâra geçmesini sağladı.

SEKAP’a rekor para cezasının verildiği olayla ilgili olarak ise dört SEKAP yönetim kurulu üyesi, “Mitridat” gemisindeki malları satın alan şahıs ve bir gemicilik şirketi sahibi sanık sandalyesine oturmuş ve ceza mahkemelerinden beraat etmişlerdi.

Dönemin SEKAP CEO’su İoannis Zinas ve malları satın alan Konstandinos Pahis İskeçe mahkemesi tarafından 2015 yılı Şubat ayında 4 yıl tehirli hapis cezasında ve 5 biner euro para cezasına çarptırılmıştı. Ancak 2016 yılı Mayıs ayında Trakya İstinaf Mahkemesinde beraat etmişlerdi. Mahkeme ayrıca o dönem şirketin başkanı olan ve geçmişte ND Partisinden milletvekili adayı olan Nikos Papas ile gemicilik şirketi sahibi Paris Evaggelinos için de beraat kararı vermişti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.