Profesör Majorkinis: 'Vakalar artarsa mağazaların kapanma ihtimali var' - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Profesör Majorkinis: ‘Vakalar artarsa mağazaların kapanma ihtimali var’

Atina Üniversitesi Tıp Fakültesi Epidemiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Uzmanlar Kurulu Üyesi Profesör Gikas Mayorkinis sokağa çıkma yasağının her zaman geri gelebileceğini söyledi.

Hükümetin, hem toplum hem de ekonominin artık daha fazla karantinayı kaldıramayacağını gördüğü ve bu yüzden de genel kapanmaya gidilmeyeceğini belirtmesi üzerine gözler uzmanlara çevrildi.

Eğer vakalar tekrar artarsa ve bölgelere kırmızı renge dönerse hangi önlemlerin alınacağı ile ilgili bir soruya cevap veren Profesör Gikas Mayorkinis şu cevabı verdi:

“Kullanılması muhtemel önlemler, halihazırda uygulanmakta olan önlemlerdir. Yani gece 1.00 ile sabah 6.00 arası sokağa çıkma yasağı, mağaza kapatma ve müzik yasağı. Çünkü şu anda çoğu yayının odak noktası gece eğlenceleri. İlk aşamada bunu görüyoruz. Aynı zamanda içeriye girebilecek kişilere kısıtlamalar getirilecek. Yani kapalı alanlara sadece aşılı kişiler girebilecek. Tedbir cezalandırıcı değildir, ancak risk yönetimi için yapılacaktır. Aşı vurduranlarda aşırı bulaşma vakalarının görülmediği, aşısızlarda ise çok yaygın olduğu çok iyi belgelenmiş durumda.” 

Okulların açılmasıyla vakalarda artış bekleniyor mu sorusunu cevaplayan Mayorkinis sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğrencilerin sınıfa dönmeleri ve okul dışında yaptıkları çeşitli etkinlikler nedeniyle çocuk vakalarında artış göreceğimiz kesin. Ancak bu beklenen bir durum ve gözlemlenen olası herhangi bir artışı sınırlayabileceğimiz hedefli test için bir planımız bulunuyor. Sağlık Epidemiyoloji ve Tıbbi İstatistik Laboratuvarı’nda yaptığımız bir araştırmaya göre, gece sıcaklığı 18 derecenin altına düştüğünde (Selanik’te Ekim ayının ilk on gününde, Atina’da Ekim ayının sonunda) bulaşıcılıkta bir artış bekliyoruz. Çünkü insanlar artık geceleri dışarıda oturup eğlenemeyecekler, içeriye girecekler ve bilindiği gibi eğlence mekanları aşırı bulaşma yerleridir. Öte yandan kapalı ve yemek alanlarının sadece aşılı kişilerle çalışacağını söylemiştik, bunun nasıl gözlemleneceğini görmek istiyoruz. Buna saygıyla uyulursa büyük bir artış olmayacaktır.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mayorkinis: Kuş gribi, bir sonraki pandemiye neden olabilir

Yunanistan’da EKPA Tıp Fakültesi Hijyen ve Epidemiyoloji Bölümü profesörlerinden Gikas Mayorkinis, kuş gribinin memelilerde yayılması hakkında konuştu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mayorkinis: Bu yaz Yunan vatandaşlarının yüzde 50’si korona oldu

Yunanistan’da Atina EKPA Üniversitesi profesörlerinden Gikas Mayorkinis, bu yaz Yunan vatandaşlarının yüzde 50’sinin koronavirüse yakalandığını belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Aşı sertifikalarında sona doğru: Kapalı alanda da maskeleri atıyoruz

Yunanistan’da her ne kadar son günlerde vakalarda artış görülse de, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Heyeti, kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kaldırılmasını gündemine aldı.
Devamını oku...