Yunan Meclisi'nde Batı Trakya ve mütekabiliyet tartışması - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Meclisi’nde Batı Trakya ve mütekabiliyet tartışması

Batı Trakya’da azınlık okullarının elinden alınan yetkilerle ilgili azınlık milletvekillerinin Yunan Meclisi’nde gösterdikleri tepkiler ve tartışmalar devam ediyor.

Batı Trakya’daki azınlık okullarının başka kurumlar ve derneklerle işbirliği yapmasının yasaklanmasına, azınlık okullarının bağışlar veya hibe yoluyla gelir elde etmelerinin engellenmesine ve kapatılmış olan azınlık okullarının binalarına belediye meclis üyeleri kararıyla kullanım yasağı getirilmesinin önü açılmasına azınlık milletvekilleri tepki gösterirken, ND Partisi Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Nikitas Kaklamanis, KİNAL milletvekili İlhan Ahmet’i eleştirdi.

Parlamento genel kurulunda azınlık okullarına uygulanmak istenen kısıtlamaları gündeme getiren Ahmet’e tepki gösteren Kaklamanis, “İlhan beyin söylediklerini ben de büyük bir dikkatle dinledim. İnanmak istiyorum ki aynı şevkle İstanbul’daki azınlık okullarının haklarını da savunuyordur; Zografion ve Zappion’un da haklarını savunuyordur. Çünkü onların hakları yok.” dedi.

Kaklamanis’e cevap veren İlhan Ahmet ise “Siz Türkiye’de Yunan azınlık okullarına değinmediğimi ifade ettiniz ve karşılıklılık ilkesini sanırım kast ettiniz, ancak şunu bilmelisiniz ki insan hakları ve azınlık haklarında karşılıklılık ilkesi uygulama bulmaz. Sizin, Yunanistan’da azınlık okullarına ayrım yapılarak genel düzenlemeden mahrum bırakılmasına karşı olan tavrınızı duymak isteriz” ifadelerini kullanarak, devletlerin olumsuz mütekabiliyet uygulamalarına tepki gösterdi.

Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı hazırladığı yeni yasa tasarısıyla, Batı Trakya’daki azınlık okulları, diğer devlet ve özel okullara verilen imkanların dışında tutuluyor. Azınlık okullarının başka kurumlar ve derneklerle işbirliği yapması veya bağış veya hibe yoluyla gelir elde etmesi veya kapatılmış olan azınlık okullarının binalarına belediye meclis üyeleri kararıyla kullanabilmesine yasak getiriliyor.

Öte yandan azınlık okullarının dışlanarak, çifte standarta tabi tutulduğu yasa tasarısına KİNAL Meclis Grup Başkanı ve Parti Sözcüsü Vasilis Kekeroğlu da söz alarak tepki gösterdi. Kekeroğlu iktidarın bu anlayışının, Yunanistan’ın demokratik, anayasaya uyan ve insan haklarına saygılı olma özelliğine gölge düşürdüğünü söyledi .

“ Azınlık içinde partizanlık değil, parti içinde azınlık haklarını savunmaya devam edeceğiz …” İktidardaki Yeni Demokrasi hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Sn. Kerameus tarafından sunulan ve azınlık okullarının açıkça dışlanarak, çifte standarta tabi tutulduğu yasa tasarısının görüşmelerinde Değişim Hareketi (KİNAL) Meclis Grup Başkanı ve parti sözcüsü Kekeroğlu da söz alarak, söz konusu teklifin kabul edilemez olduğunu ifade etti.Kekeroğlu konuşmasında, bu tasarı ile iktidarın Trakya’yı bir kez daha ‘bariyerler‘ arasına aldığını, iktidarın bu anlayışının, Yunanistan’ın demokratik, anayasaya uyan ve insan haklarına saygılı olma özelliğine gölge düşürdüğünü vurguladı .

Posted by Ilhan Ahmet on Thursday, July 29, 2021

azınlık eğitimi azınlık okulu

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Azınlık Okullarında Encümen Heyeti Seçimleri Tamamlandı

Batı Trakya bölgesinde azınlığa ait eğitim kurumlarında encümen heyeti seçimleri süreci tamamlandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran, Meclis'te Azınlık Eğitimi Sorununu Gündeme Taşıdı

Yunanistan Parlamentosu’nda gerçekleştirilen 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında İskeçe PASOK Partisi Milletvekili Burhan Baran, azınlık…
Devamını oku...
Radyo AzınlıkçaYunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’daki Azınlık Okulunun Mahkumiyetinin Devamı…

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde öğleden sonra vardiyalı eğitim “dayatması” nedeniyle günlerdir devam eden yoğun protestolar, ulusal medya tarafından görmezden geliniyor! Televizyon kanallarının gazetecileri Yunan gazeteciliğinin utancını bir kez daha kanıtlıyor!
Devamını oku...