Yunanistan erken seçime mi gidiyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan erken seçime mi gidiyor?

Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis erken genel seçim olmayacağını her fırsatta dile getirse de, kulislerde, erken seçimin ayak seslerinin duyulduğu konuşuluyor.

ND hükümetinin, iktidarının ikinci yılında anketlerde popülaritesinin düşmemesi ve neredeyse tüm sağ, merkez sağ ve merkezi bir arada tutabilmiş olması; diğer yandan yine anketlere göre anamuhalefetteki SYRIZA partisinin oylarında hiçbir artış gözlemlenmemesi, iktidarı sürpriz bir erken seçim hazırlığına sürüklüyor gibi.

Pandemi krizine rağmen özellikle Başbakan Kiryakos Miçotakis’in popülerliğini koruması, koronavirüste dördüncü dalga gelmeden ve –Adonis Georgiadis, Theodoros Skilakakis ve Akis Skerços gibi kabinedeki bakanların belirttiği üzere kasaların boş olmasından dolayı– ekonomik kriz bu popülariteyi sarsmadan bir erken seçim yapılacağı iddialarını güçlendiriyor.

İddiaları güçlendiren iki nokta daha var: Bunlardan ilki, Haziran ayı içerisinde yapılması öngörülen kabine değikliğinin 2022’ye ertelenmiş olması.

İkincisi ise, Kuzey Makedonya’yla Temmuz ayında imzalanması planlanmış olan anlaşmaların ertelenmiş olması – ki bu da, isim konusunda hassas olan milliyetçi kesimi seçim öncesi üzmemek, küstürmemek için yapılmış bir hamle olarak değerlendiriliyor.

1996 yılında, Andreas Papandreu’nun ölümüyle Başbakanlığa seçilen Kostas Simitis’in, 1 ay sonra, Sifnos adasındaki yaz tatilinden Atina’ya döner dönmez 1 ay sonrasına erken seçim ilan etmesi ve herkesi şok etme olayının tekerrür edeceği, Miçotakis’in Eylül başında yaz tatilinden dönüp Ekim ayı için erken seçim ilan edeceği, artık yüksek sesle söylenmeye başlamış durumda.

Anamuhalefetteki SYRIZA da bu yönde iddialarda bulunurken, Aleksis Çipras, haftasonu partisinin program kongresinde yaptığı konuşmada parti üyelerini Sağ’ı ‘sandıkta da devirmeye’ davet ederken, sandıkların kurulmasının çok gecikmeyeceğini vurgulamıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...