Almanya’da ‘dini sembol’ yasağı geldi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya’da ‘dini sembol’ yasağı geldi

Almanya Federal Konseyi, ülkede devlet memurları memurlar için dini veya ideolojik çağrışım içeren sembolleri yasaklayan yeni kamu hizmeti yasası onayladı.

Bavyera Eyaleti Polis Teşkilatı’nda görevli 42 yaşındaki bir polis memuru sol koluna dövme yaptırdıktan sonra, dövmesi gözükmeyecek şekilde giyinmesi istendiği için dava açmış, daha sonra konu çeşitli mahkemelerde ele alınıp, hükümet ve mecliste de tartışılmıştı.

Federal Konsey, yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in imzasına sundu.

Yasada, “Dini veya ideolojik bir çağrışım içeren görünüm özellikleri, memurun tarafsız bir şekilde görev yapmasına olan güveni nesnel olarak zedelediği takdirde kısıtlanabilir veya yasaklanabilir” ifadelerine de yer veriliyor.

“Devlet memurlarının dış görünümü” adlı yasa, memurların vücutlarının görünen kısımlarında yer alan dövmelere, ayrıca saç ve sakal şekillerine, taşıdıkları giysi, takı, sembollere çalıştıkları kurum tarafından kısıtlama ve yasaklama getirilmesine olanak tanıyor. Yasayla ilk aşamada vücudunda dövme veya deldirme olarak bilinen “piercing” bulunan memurlar kastedilse de, uzmanlara göre konu özellikle dini sembolleri hedef alıyor.

Alman basınında çıkan yorumlara ve çok sayıda hukukçuya göre, yasa dini sembolleri açıkça yasaklamasa da, örneğin başörtüsü veya kipa gibi giysilerin yasaklanmasının önünü açıyor. Nitekim bazı göçmen temsilcileri ve Müslüman örgütleri yasayı “gizli bir başörtüsü yasağı” olarak tanımlıyor.

Berlin Eyaleti Göç Sorumlusu Katarina Niewiedzial yasanın ileride Müslüman devlet memurlarını zor durumda bırakacağını düşünüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya, Japonya'yı Geride Bıraktı, Dünyanın En Büyük Üçüncü Ekonomisi Oldu

Japonya, yaşadığı ekonomik daralma nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını Almanya’ya kaptırdı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya’da Haftada 4 Gün Çalışma Uygulaması Test Edilmeye Başladı

Almanya’da çalışma yaşamında çığır açacak haftada 4 gün çalışma uygulaması test edilmeye başlandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanlar Hala Milyarlarca Alman Markı Saklıyor

Artan enflasyon oranları ve yaşam maliyetindeki yükselişe rağmen, pek çok Alman vatandaşının evlerinde hala kullanılmamış yüklü miktarda Alman Markı bulunuyor.
Devamını oku...