İmam hatiplilerin sorunu Yunan parlamentosuna taşındı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İmam hatiplilerin sorunu Yunan parlamentosuna taşındı

İskeçe (Xanthi) KINAL Milletvekili Burhan Baran, Türkiye’nin imam-hatip liselerinde eğitim görmüş olan öğrencilerin diploma denklik belgeleriyle ilgili yaşanan sorunu Meclise taşıdı.

Baran’ın Milli Eğitim Bakanı Niki Kerameos’a yönelttiği 12 Nisan 2021 tarihli soru önergesi şöyle:

Konu: “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından formasyon ve yetki eksikliğinden dolayı İmam Hatip orta okul, lise diploma denklik belgeleleri başvurularının cevapları sebepsiz yere geciktirilmektedir”

Geçtiğimiz bir buçuk yılda, Türkiye’de İmam Hatip orta okul,liselerinde eğitim gören öğrencilerin diploma denklik belgeleri ile ilgili birçok davalarına tanık olduk. Ne yazık ki bu dilekçelerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından cevaplandırılmasında uzun bir süre sebepsiz yere geciktirilmeler, devam etmektedir.

Denklik belgesi için dilekçeler Orta okul ve Lise Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığına sunulmaktadır. İmam Hatip orta okul, Lise öğrencileri Türkiyede öğretimlerini durdurduklarında,Yunanistanda devlet veya azınlık orta okul ve liselerine aynı sınıftan kayıt olabilmeleri içi söz konusu denklik belgelerini almaları şarttır. Ayrıca bu okullaradan mezun olanların Yunanistanda eğitimlerine devam edebilmeleri için ve mesleki gelişimleri ile ilgili nedenleden dolayı diplomalarına denklik belgesi istenmektedir.

Bu denklik belgesi başvuruları, Orta okul ve Lise öğretim Müdürlükleri tarfından Milli Eğitim Bakanlığı İlahiyat ve Dinlerarası İlişkiler Müdürlüğünün(Δ/νσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσηςκαι Διαθρησκευτικών Σχέσεων),Medrese okullarından sorumlu 3. Departmanına(Τμήμα Γ’ Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων) iletilir. Ancak buradan da yetersiz yetki nedeniyle, dilekçeler Yurtdışı Eğitimi, Avrupa ve Azınlık Kültürlerarası Eğitimi Müdürlüğüne(Δ/νση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων (DIPODE) gönderilmektedirler. Fakat Yurtdışı Eğitimi, Avrupa ve Azınlık Kültürlerarası Eğitimi Müdürlüğü (DIPODE) dilekçelerin içeriği ile ilgili karar verme yetkisi olmadığını öne sürerek meslek okuluna kaydolmayı tercih eden öğrencinin dilekçesini Mesleki Eğitim Müdürlüğüne veya öğrencinin tercihi devlet orta okulu ,lisesine kayıt olmak olduğunda dilekç Orta Okul Lise Eğitimi Teşkilatı ve Planlama Müdürlüğüne sevk edilmektedirler. Sırasıyla Mesleki Eğitim Müdürlüğü de maalesef kendisine gelen denklik belgelerini veremediğini bildirmektedir. Sadece Orta Okul ,Lise Eğitimi ve Υönetimi Müdürlüğü (Δ/νσηΣπουδών Προγραμ. και Οργάνωσης Δευτ/βάθμιας Εκπαίδευσης )başvuran öğrencilerin Yunanistanın devlet orta okul ve liselerine kaydolabilmeleri için ancak istisnayi karar alarak sorumluluğu üstlenmektedir.

Denklik belgesi istenilen bu dilekçelerin cevaplarının geciktirildiğini ve ne yazık ki çoğu zaman herhangi bir sonuca varılamadığını görmekteyiz. Başvuranlar bırakın olumlu cevabı ,olumsuz bir cevap albilmek için bile uzun süre beklemekte, ancak hiçbir zaman bir cevap alınamamaktadır. Bu vakaların çoğunda, özellikle orta okul ve lise öğrencilerinin tüm bir eğitim yılı kaybolurken bu okullardan mezun olanların yaşadıkları sorunlar tüm mesleki gelişmelerini engellemekte ve gelecekle ilgili planları alt üst olmaktadır.

Yukarıdaki bahsi geçen konulara dayanarak yetkili Bakana soruyoruz:

  1. İmam Hatip orta okul Lise mezunları diplomalarına denklik belgesi alabilmeleri için Eğitim Bakanlığının hangi kurumuna başvurmalılar? Ayrıca devlet orta okul, Liselerine kayıt olabilmeleri için Eğitim Bakanlığının hangi kurumuna başvurarak denklik belgesi alabililer?
  2. İmam Hatip orta okul Lise Denklik belgeleri için sorumlu olan Eğitim Bakanlığının çatısı altında bulunan kurumlarda gözlemlediğimiz formasyondaki gecikmeleri,koordinasyon ve bilgi eksikliğini nasıl bir yasa değişikliğiyle düzeltmeyi düşünüyorsunuz?

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...