Araba ehliyetiyle motosiklet kullanımına Yunan Meclisi onay verdi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Araba ehliyetiyle motosiklet kullanımına Yunan Meclisi onay verdi

Elektrikli motosiklet

Yunanistan Parlamentosu, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından sunulan yasa tasarısını oylayarak araba ehliyeti ile 125 cc’ye kadar motosiklet kullanımına onay verdi.

Yeni yasa, tarafların ve kurumların önerileri üzerine, Altyapı ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yannis Kefaloyannis tarafından yapılan iki önemli değişiklikle kabul edildi.

Değişikliklerden en önemlisi, araba sürücü ehliyetlerinin 125 cc’ye kadar olan iki tekerlekli araçlar (motosiklet) için de geçerli olması ve kask kullanımı ile ilgili kısmıydı.

Parlamentoda onaylanan yasa çerçevesinde otomobil ehliyetine sahip kişiler 125 cc’ye kadar motosikletleri de kullanabilecekler.  

Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı bugüne kadar devam eden ehliyet almak için gerekli yaş sınırını korurken zorunlu dersleri ise üçten beşe çıkardı.

Mecliste onaylanan ikinci değişiklikle ise, yollarda güvenliği sağlamak amacıyla tüm hafif kişisel elektrikli araç sürücülerinin kask kullanmaları zorunlu hale getirildi.

Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı’nın getirdiği yeni yasal düzenlemeye göre artık araba ehliyeti olan sürücüler, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri de sürebilecekler.

Araba ehliyeti ile motosiklet kullanımı için istenenler şöyle:

1) Sürücünün sahip olduğu araba ehliyetini en az 6 yıl önce almış olması
2) Sürücünün 27 yaşının üzerinde bulunması
3) Sürücünün motosiklet için en az 3 derslik pratik eğitim alması

Öte yandan düşük hızlı araçlar (elektrikli scooter, rollers gibi) saatte 6 km’ye kadar hız yapan araçların tüm sokaklarda dolaşımı serbest bırakıldı. Ancak saatte 25 km’ye kadar hız yapan araçlar ise bisiklet kategorisi için serbest olan yollarda sürülebilecek.

Yeni yasa Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Uzmanlar özellikle kentsel ulaşımda ve yol güvenliğinde yeni uygulamanın kanıtlanmış faydaları olduğunu belirtiyor. Yunanistan’da yeni yürürlüğe giren bu uygulama Avrupa Birliği’nin pek çok ülkesinde uzun yıllardır başarıyla uygulanıyor.

Yunanistan’da araba ehliyetiyle 125 cc’ye kadar motosiklet kullanımına onay verildi

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Sahte Ehliyet Skandalında Dava 2024'e Ertelendi

Yunanistan’da yetkililere rüşvet verdikten sonra müşterilerine sahte sürücü ehliyeti temin eden çete hakkındaki dava 2024 yılına ertelendi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da yeni meclis yemin ederek göreve başladı

Yunanistan’da 25 Haziran seçimlerinde meclise girmeye hak kazanan 300 milletvekili, Parlamentoda düzenlenen törende yemin ederek göreve başladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Elektrikli scooter konusunda trafik kanunları ne diyor?

Yunanistan’da hem elektrikli scooter’larla, hem de motosiklet ve arabalarla asfaltta meydana gelen kazalar artık günlük bir olgu.
Devamını oku...