Avrupa Birliği aşı pasaportu için ilk adımı attı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Birliği aşı pasaportu için ilk adımı attı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ortaya attığı ve ilk başlarda kabul görmeyen “aşı pasaportu” önerisi, yapılan son Avrupa Birliği liderler zirvesinde kabul gördü.

Avrupa Birliği (AB) devlet liderleri zirvesinin ilk gününde en tartışmalı gündem maddesi olan ‘aşı pasaportu‘ konusunda henüz detaylı bir karara varılamadı. Ancak ülkelerden artarak gelen destek sonucu hazırlık adımları atılması kararlaştırıldı.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, zirveden sonra, Avrupa Konseyi’nde Dijital Aşı Pasaportu’na ihtiyaç olduğu konusunda bir mutabakat olduğunu açıkladı. Aşı pasaportunun yaz aylarına kadar hazır olmasını umduğunu belirten Merkel, “Ancak aşı belgesinin seyahat için önkoşul olması konusunda henüz siyasi bir karar yok” dedi.

Gelecek üç ay boyunca teknik ve politik açıdan konunun netleştirilmesi adına Brüksel’deki daimi temsilciler birlikte çalışacak. Bu şekilde aşı sertifikalarının yaz aylarında devreye girmesi söz konusu olabilir.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen aşı pasaportlarının hayata geçmesi halinde bu sertifikalarda asgari gerekli verinin bulunacağını, hassas kişisel bilgilerin ise sadece o kişinin vatandaşı olduğu ülkede tutulacağını kaydetti. Pasaportlarda ayrıca hangi aşının vurulduğu, kaç doz yapıldığı ve kişinin bağışıklık seviyesini belirten bir kategori yer alacak.

Von der Leyen ayrıca İngiltere’de ortaya çıkan virüs varyantının 27 üye ülkenin 20’sinde ve Güney Afrika varyantının 14 üyede, Brezilya varyantının ise 6 üye ülkede görüldüğünü açıkladı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de aşı pasaportu olduğu takdirde ‘ayrımcılık’ yaşanabileceğine ilişkin duyulan endişelerin meşru olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Zor bir yıl geçirdik ancak artık bu virüsü yakından tanıyoruz. Aşılarımız var ve yapmamız gerekenler belli. Aşı üretimini ve dağıtımını hızlandırarak en fazla sayıda kişiyi aşılamak. Aşı sertifikaları meselesini geniş biçimde ele aldık. Bu konuda her şey çözüme kavuşmuş değil ancak başta varolan bazı hatalı varsayımları düzelttik diyebilirim. Üye ülkeler AB daimi temsilcilerini konu üzerinde gerekli çalışmaları yapmaları için görevlendirdi. Mart zirvesine kadar bu alanda önemli bir ilerleme sağlamış olacağımızı tahmin ediyorum. “

Hatırlanacağı üzere Başbakan Kiryakos Miçotakis Kudüs’e düzenlediği resmi ziyarette Yunanistan ile İsrail arasında yeşil aşı pasaportu konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

Aşı pasaportu nedir?

Koronavirüs aşı pasaportu, pandemi nedeniyle ülkeler arası kısıtlanan seyahatlerin tekrar başlaması amacıyla yolcuların yanlarında taşıması önerilen resmi bir evrak önerisidir. Aşı pasaportunda kişinin hangi aşıyı vurulduğu, ne zaman ve kaç doz yapıldığı ve daha önce koronaya yakalanıp yakalanmadığını gösteren bölümlerin yer alması düşünülüyor. Söz konusu öneriyi Avrupa Birliği’nde ilk defa dile getiren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis oldu. Aşı pasaportu sayesinde pandemi süresince seyahat serbestisi hedefleniyor. Yunanistan’da Şubat 2021’den bu yana koronavirüs aşısı yaptıran Yunan vatandaşlarına aşı pasaportu (sertifika) veriliyor.

Estimated reading time: 3 dakika

Home » Avrupa Birliği aşı pasaportu için ilk adımı attı

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...