Miçotakis, Türkiye konusunu AB zirve toplantısına taşıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis, Türkiye konusunu AB zirve toplantısına taşıyor

Türkiye’nin başta Doğu Akdeniz’le ilgili olmak üzere attığı adımlar Yunanistan’da hükümeti alarma geçirmiş durumda.

Atina basınına yansıyan haberlere göre Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hamlelerini bloke edebilmek için Yunanistan’da hükümet diplomatik temaslarını yoğunlaştırmış durumda.

Öte yandan Evros’taki (Meriç) Yunan – Türk sınırında mart ayında yaşanan göçmen – mülteci krizinin bir benzerinin yaşanması ihtimalini karşılık da çalışmalar sürdürülüyor.

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ile yaptığı görüşmenin gündeminde de Türkiye konusu yer aldı.

Gerek Miçotakis gerekse de Sakellaropulu yaptıkları açıklamalarla “Yunanistan’ın egemenlik haklarını savunmaya hazır olduğu” mesajını verdi.

Atina hükümeti, Türkiye’nin ihlal etmesine izin vermeyeceği kırmızı çizgileri olduğu mesajını veriyor.

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos da parlamentoda yaptığı konuşmada “Yunanistan’ın sadece gelişmeleri seyretmediğini ve gerekirse dişlerini göstereceğini” söylemişti.

Yunan basını “Yunanistan’ın bölgede olası ‘oldu bitti’ye getirme çabalarını engellemek için diplomatik hamlelere devam ettiğini ve bölgedeki güçlü devletlerle işbirliği derinleştirmeye ve geniş kapsamlı uluslararası destek almaya çalıştığını” yazıyor.

“Ankara’nın illegal ve tahrik edici hamleleri” konusunda uluslararası kamuoyunu bilgilendirme konusuna ağırlık verildiği belirtiliyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj çalışması yapacağı bölgelerin haritasını yayınlaması ise Yunan tarafından “haritalarda Yunan kıta sahanlığının ihlal edilmesinin Türk tarafının açıkça uluslararası hukuku ihlal etmeye hazır olduğu” şeklinde yorumlanıyor.

Yunanistan, bu konuda Avrupa Birliği’nin desteğine kesin gözüyle bakıyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis’İn 18-19 Haziran tarihlerindeki zirve toplantısında konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

Diğer taraftan Yunan hükümeti İtalya ve Mısır’la karşılıklı olarak münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesi için müzakereleri sürdürüyor.

Arnavutluk ile anlaşmanın da Yunanistan’ın komşusun iç meselelerinden dolayı geciktiği belirtiliyor.

İtalyan Dışişleri Bakanı Di Maio’nun salı günü Atina’ya yapacağı ziyaretin bu açıdan önemli olduğu vurgulanıyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise 16 Mayıs’ta İsrail’i ziyaret ederek mevkidaşı Benyamin Netanyahu ile bir araya gelecek.

İsrail son yıllarda Yunanistan’ın sabit müttefikleri arsında yer alırken, iki ülkenin Doğu Akdeniz’deki çıkarları da örtüşüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...