Yunan Arkeologlar Birliğinden Beyazıt Camii ile ilgili eleştiriler - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Arkeologlar Birliğinden Beyazıt Camii ile ilgili eleştiriler

Yunan Arkeologlar Birliğinden Beyazıt Camii ile ilgili eleştiriler

Yunan Arkeologlar Birliği (SEA) yayınladığı açıklama ile Dimetoka’daki Beyazıt Camii’nde yürütülen restorasyon çalışmalarıyla ilgili eleştirilerde bulundu.

“Çok önemli eserlere, özellikle de büyük tarihî öneme sahip olan eserlere, tek ve en uygun müdahale yöntemi arkeolojik denetim altında yapılacak çalışmadır, müteahhitlik değil” yönündeki tezine bir kez daha vurgu yapılan açıklamada “bu tezin tarihî caminin uğradığı zararla bir kez daha trajik şekilde doğrulandığı” belirtildi.

“Çatının içeriden muşamba ile kaplanmasına çatıyı dış cepheden kaplayan kurşun yaprakların büyük bir bölümünün kaybedilmesi eklenince bu durum ahşap unsurların büyük zarar görmesine yol açtı” ifadelerine yer verilen açıklamada “Ancak 2014 yılında siyasi yönetim tarafından ısrarla öne sürülen çözüm günahkar metal inşat yöntemiydi, ki bunu ne yasalar ne de dünyadaki ortak mantık eserlere müdahale yöntemi olarak kabul etmemektedir” denildi.

Eserin üstüne yerleştirilen pahalı saçak gibi etkinliği hakkında soru işaretleri bulunan bir çok şeyin yapıldığı ifade edilen açıklamada “Kaynak çalışmaları gibi müteahhit tarafından yapılan ölümcül hareketlerin ise yetkili mercilerin onayı ve denetimiyle yapılıp yapılmadığının detaylıca incelenmesi gerekir” ifadeleri yer aldı.

Açıklama şu ifadelerle son buluyor:

“Beyazıt Camii gibi bir eserin neredeyse tamamen tahrip olmasının yol açtığı karanlık ve umutsuzluk dolu bir gün olan bugün gibi günlerin yeniden doğmaması için tek umut eyaletteki Tarihi Eserler Dairelerinin derhal güçlendirilmesi ve böylece yetki alanındaki eserleri sonuçlandırabilmeleridir. Geri kalan her şey günahlar önünde bir mazeretti, mazerettir ve mazeret olamaya devam edecektir”

Açıklamanın Yunancası için BURAYA TIKLAYINIZ!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et