Muhammed Ali Araştırma Merkezi’nden Dimetoka Beyazıt Camii açıklaması - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Muhammed Ali Araştırma Merkezi’nden Dimetoka Beyazıt Camii açıklaması

Muhammed Ali Araştırma Merkezi’nden Dimetoka Beyazıt Camii açıklaması

Muhammed Ali Araştırma Merkezi (MOHA) Evros iline bağlı Dimetoka’da (Didimotiho) bulunan Beyazıt Camii’nde meydana gelen felaket yangınla ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklamada olaydan duydukları derin üzüntüyü dile getiren MOHA “14’üncü yüzyıldan 15’inci yüzyıla geçişte erken Osmanlı çağının bu eşsiz eseri ve yüzyıllarca Evros’u süsleyen, Avrupa tarihinin önemli bir geçiş döneminin ve insan dehasının hatırası olan bu eser artık ağır yaralı” ifadelerine yer verdiği açıklamasında şöyle devam ediyor:

“Yunan devleti, her ne kadar bu konudaki en büyük sorumlu olsa da, olayın çıkış nedenlerini araştıracak ve aydınlatacak tek yetkili mercidir. Zira, eserin yeniden onarımının yükümlülüğü de sadece Yunan devletine ait.

MOHA ve diğer bilimsel kurum ve kuruluşlar, hatta Yunanistan ve yurtdışından önemli şahsiyetler bu konuda devletin hizmetindedir, destek ve yardıma hazırdır, ancak kasıtlı veya kasıtsız olası gecikme, erteleme ve eksikliklerde de en katı eleştiricileridir.

Kültürlerin buluşma noktası olan ve farklı dönemlerden zengin kültürel kalıntılara sahip bölge uzun süre bu eserden mahrum kalamaz. Bu olay başka amaçlara ve gizli emellere hiç kimse tarafından alet edilmemeli ve edilemez.

MOHA, ‘diğer mirasın’ eşit tanıtımı ve kültürlerarası diyalog ve iletişim tezleriyle, eserin onarımı çabasına her şekilde katkı sağlayacaktır. ”

İLGİLİ HABERLER

Yunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Amanatidis: Dimetoka Beyazıt Camii derhal onarılacak

Yunan Arkeologlar Derneği: Beyazıt Camii derhal onarılsın, sorumlular bulunsun

Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Beyazıt Camii’ndeki zararı incelemek için Dimetoka’ya geliyor

Dimetoka Beyazıt Camii’nde yangın çıktı

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et