Tsipras: 2,5 milyon sigortasız vatandaşa ücretsiz sağlık hizmeti sağladık - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tsipras: 2,5 milyon sigortasız vatandaşa ücretsiz sağlık hizmeti sağladık

Tsipras: 2,5 milyon sigortasız vatandaşa ücretsiz sağlık hizmeti sağladık

Başbakan Aleksis Tsipras, EK Partisi Genel Başkanı Vasilis Leventis’in ulusal sağlık sistemiyle ilgili soru önergesinde dün parlamentoda cevap verdi.

Aleksis Tsipras konuşmasında SYRIZA-ANEL hükümetinin iki yıllık döneminde sağlık sisteminde yaptıkları önemli ve gözle görülür müdahaleleri anlattı.

“Kriz yıllarında sağlık sektörü korkunç saldırıya maruz kaldı. 2010-2014 yılları için memorandumdaki hedef kamu harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılanın %6’sına düşürülmesiydi” ifadelerini kullanan Tsipras “Biz 2015’te iktidara geldiğimizde bu harcamalar %4,7’ydi, yani memorandumlarda öngörülenin de altında. 2015 yılında devlet finansmanını %5,1’e çıkarttık ve 200 milyon euro fazla verdik. 2016’da ise harcamalara 200 milyon euro daha ilave ettik” dedi.

Devlet hastanelerinin durumuna da değinen Başbakan Tsipras “2014 yılında hastanelerin 916 milyon euro açığı vardı, bugün ise açığı yok. 2016 yılı Aralık ayında ise 36 milyon euro fazlası vardı. İflas etmiş hastaneler teslim aldık ve bütçeleri fazla veren hastaneler olmalarını sağladık. Bu nasıl oldu peki? Biz sihirbaz değiliz. Yıllarca yolsuzlukların yaşandığı yerde tasarruf politikası uyguladık” dedi.

Başbakan Aleksis Tsipras 2,5 milyon vatandaşın da kamu sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağladıklarını hatırlattığı konuşmasında hastanelerdeki personel eksikliğine de değinerek şöyle konuştu:

“Korkunç açıkları olan bir sistem teslim aldık. 2010 yılından beri hiçbir yeni personel istihdam edilmemişti. Sadece işten çıkartmalar yaşanıyordu. Bizim dönemimizde sağlık sektöründe 6.256 kişi işe alındı ve bunlardan 2.200’ü kadrolu personel. 3.600 kişi daha görev üstelenecek ve 3.700 yeni personel daha alınacak. 6 binden fazla personel açığı kapatıldı ve 12 bin personel daha alınacak ki bunlardan 8 bini kadrolu olacak”.

Ameliyat listelerinin hastanelerin internet sitelerine yükleneceğini de açıklayan Tsipras “bir sonraki büyük adımlar ise ilaç sektöründe olacak. Hedef vatandaşların ilaçlara büyük paralar ödemeden ulaşmasını sağlamak. Hastanelerin tedarik sisteminde şeffaflığı sağlamak istiyoruz. Çünkü yıllardır burada kamu çıkarlarının aleyhine büyük yolsuzluklara imza atıldı” ifadelerini kullandı.

“Sağlık sistemini etikleştirmek için çalışıyoruz ve bu sitemin ayakta kalması için bu şart” ifadelerine konuşmasında yer veren Başbakan “Bu da bizim sağlık sektöründeki paralel programımızdır ve halk da bunu görüyor. 25 yıl sonra bizim eserimiz, ND ve PASOK hükümetlerinin başardığı hezimet yanında kıyaslanamayacak durumda olacak” dedi.

İşte Tsipras’ın konuşması:

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et