Τσίπρας: Εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία - Azınlıkça
Ειδήσεις

Τσίπρας: Εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία

Τσίπρας: Εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία

Τις σημαντικές και ορατές διαφορές στο σύστημα υγείας κατά τη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

«Τα χρόνια της κρίσης η υγεία υπέστη τρομακτική επίθεση. Την πενταετία 2010 – 2014 ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη να είναι στο 6% του ΑΕΠ, το 2015 παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ. Ήταν χαμηλότερη απ’ ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν. Δεν μας παραξενεύει αυτό καθώς τότε υπήρχε διαγκωνισμός ποιος θα πάρει την δόξα των μεταρρυθμίσεων», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «εμείς παραλάβαμε σε ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής ασφυξίας. Το 2015 ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ και δώσαμε 200 εκατ. παραπάνω. Και το 2016 αυξήσαμε άλλα 200 εκατ. τις δαπάνες».

«Τον Δεκέμβρη 2014 τα νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 916 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν σταματήσει να παράγουν έλλειμμα. Το Δεκέμβρη του 2016 είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ. Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και τα φέραμε με έλλειμμα. Πως έγινε; Δεν είμαστε ούτε μάγοι ούτε θαυματοποιοί. Ασκήσαμε πολιτική εξοικονόμησης εκεί που για δεκαετίες γινόταν πάρτι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε και άλλες παρεμβάσεις όπως την υγειονομική κάλυψη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων. Για την επάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά. Δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010. Γίνονταν μόνο απολύσεις. Από τη στιγμή που αναλάβαμε έχουν γίνει 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων 2.200 είναι μόνιμοι. Άλλοι 3.600 αναλαμβάνουν υπηρεσία. προκηρύσσονται άλλες 3.700 θέσεις». «Συνολικά σε μία περίοδο που τα δημοσιονομικά της χώρας κινούνται σε εξαιρετικά στενά πλαίσιο έχουν καλυφθεί πάνω, από 6.000 θέσεις και προγραμματίζονται άλλες 12.000 θέσεις εκ των οποίων οι 8.000 θα είναι μόνιμες», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι στο εξής η λίστα των χειρουργείων θα αναρτάται στο site κάθε νοσοκομείου και ότι «τα επόμενα μεγάλα βήματα θα είναι στον τομέα του φαρμάκου όπου το ζητούμενο θα είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις. Μεγάλο βήμα θα είναι η συγκρότηση ενός διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες των, νοσοκομείων όπου τα προηγούμενα χρόνια γινόταν πάρτι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

«Εργαζόμαστε για την ηθικοποίηση του συστήματος που είναι προϋπόθεση για να σταθεί το σύστημα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «αυτά που κάνουμε είναι το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία και ο κόσμος το αναγνωρίζει».

«Θα είμαστε πετυχημένοι στο βαθμό που θα καταφέρουμε κάθε πολίτης που αρρωσταίνει να μην βαρυγκωμεί επειδή θα πάει στο νοσοκομείο. Το τελικό έργο που θα παρουσιάσουμε σε 25 χρόνια από σήμερα θα είναι ασύγκριτο σε σχέση με την κατεδάφιση που πέτυχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et