İskeçe SYRIZA İl Örgütü’nden pilot anadil uygulamasıyla ilgili ND’ye cevap - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe SYRIZA İl Örgütü’nden pilot anadil uygulamasıyla ilgili ND’ye cevap

İskeçe SYRIZA İl Örgütü’nden pilot anadil uygulamasıyla ilgili ND’ye cevap

SYRIZA Partisi İskeçe (Xanthi) İl Örgütü yayınladığı uzun bir açıklamayla geçtiğimiz günlerde ND İskeçe İl Örgütü’nün Batı Trakya’da 6 anaokuluna yönelik pilot anadil uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklamaya cevap verdi.

Sadece azınlık nüfusunun yaşadığı bölgelerdeki anaokullarında Eğitim Politikası Enstitüsü tarafından pilot olarak uygulanacak olan okul öncesi eğitim programının “SYRIZA’nın Eğitim Kolunun daha hükümet olmadan önce yaptığı çalışmaların bir parçasını oluşturduğu” ifade edilen açıklamada “Program, anaokullarında azınlık üyesi çift dilli bir mesai arkadaşının hazır bulunmasını öngörüyor. Program azınlık çocuklarının anaokulu kurumuna uyumlu bir şekilde sosyalleşmesini sağlamak hedefiyle anadilin destek dili olarak kullanılmasını, Yunanca dilinin daha etkin bir şekilde öğretilmesini, dengeli dilsel gelişimi sağlamayı ve çocukların ilkokulun ilk sınıflarında başarılı olmaya hazırlamayı öngörüyor” denildi.

Programın devlet anaokulunun rolünü iptal etmediği vurgulanan açıklamada “devlet anaokulları azınlık çocuklarının Yunancayı öğrenmelerinin iyileşmesinde önemli sonuçlar sağlamıştır. Bununla birlikte azınlık okullarının Türkçe müfredatı öğretmenleri için de üniversite eğitiminin kurumsallaştırılması, Yunan devletinin yasalar önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık (isonomia-ispoltia) çerçevesinde temel bir yükümlüğünün  yerine getirilmesini teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın son bölümünde ise “Eğitim konusu sınıfsal ve siyasi boyutuyla ele alınmalı. Aleksis Tsipras’ın da kısa süre önce Gümülcine’ye yaptığı ziyarette de belirttiği üzere bu hükümet bütün Yunan vatandaşlarını destekleyecektir. Her iki taraftan da hiçbir ayrımcılığa veya bölücü mantığa ve milliyetçilik oyunlarına tolerans göstermeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın Yunanca tam metni BURADA!

İLGİLİ HABER

ND İskeçe İl Örgütü’nden anaokullarında pilot anadil uygulamasıyla ilgili açıklama

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.