ND İskeçe İl Örgütü’nden anaokullarında pilot anadil uygulamasıyla ilgili açıklama - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ND İskeçe İl Örgütü’nden anaokullarında pilot anadil uygulamasıyla ilgili açıklama

ND İskeçe İl Örgütü’nden anaokullarında pilot anadil uygulamasıyla ilgili açıklama

ND Partisi İskeçe (Xanthi) İl Örgütü anaokullarında azınlık çocuklarına yönelik anadiliyle ilgili pilot uygulama hakkında açıklama yayınladı.

“25 yıl önce 1991 yılında Konstandinos Mitsotakis Yunanistan Başbakanı olarak dinlerine bakmaksızın bütün Trakya vatandaşlarına yasalar önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık (isonomia-isopolitia) ilan etti” ifadeleriyle başlayan açıklamada “Trakya’nın kalkınması için oybirliğiyle kabul edilen Yunan Parlamentosu bildirgesindeki şu ifade bugün bile bizi tamamen ifade etmeye devam ediyor: Kişinin şahsına ve özgürlüğüne saygı, dinsel, dilsel, sosyal ve kültürel özgürlük ve örf ve adetlerin kesintisiz bir şekilde ifade edilmesi bizim için ihlal edilemez ilkelerdir” ifadelerine yer verildi.

“SYRIZA-ANEL hükümetinin bir şeyi yıkmanın, yapmaktan daha kolay olduğunu kanıtlaması için birkaç ay gerekti” ifadelerinin yer aldığı açıklamada “mevcut hükümetin eğitimi, devlet okulunu ve devlet üniversitesini sabote ettiği” savunuldu.

Açıklamanın son bölümünde ise şu ifadeler yer alıyor:

“İktidar ortakları seçim müşterilerini tatmin etmeye çalışırken, birçok kez olduğu gibi şimdi de Trakya’daki vatandaşların çıkarlarını göz ardı ediyor ve Trakya’da sadece azınlık nüfusunun bulunduğu bölgelerdeki anaokullarında pilot olarak uygulanacak okul öncesi eğitim programının uygulanış şekli ve detaylarıyla – ki bunları bizlere derhal izah etmek zorundalar –  ilgili aralarında çelişiyor. Eğitim, ulusal uzlaşının sağlandığı bir alan olmalıdır. Çocuklarımızın geleceği küçük parti çıkarları amacıyla karşılıklı suçlama malzemesi olamaz. Amacımız Yunanları eğitimde ortak bir vizyon için birleştirmektir. Yalan ve saplantılarla değil, doğru ve gerçeklerle”.

Açıklamanın Yunanca tam metni BURADA!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.