Gümülcine’de Yahudi mezarlarına ait mezar taşları bulundu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine’de Yahudi mezarlarına ait mezar taşları bulundu

Gümülcine (Komotini) şehrinde bulunan Megaro Mousikis’in yukarısında Yahudi mezarlarına ait mezar taşları bulundu.

Mezar taşlarının yağmur sularına karşı set olarak kullanıldığı görülürken yakın çevrede daha önceleri Musevi mezarlığı olduğu biliniyor.

Yahudi kültür tarihi araştırmacısı Thrasivulos Papastratis sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile bulunan söz konusu mezar taşlarını duyururken yakın zamana kadar Arkeoloji Müzesi’nin depolarında Gümülcine’deki eski Musevi mezarlığından sadece iki Yahudi mezar taşı olduğunu bildiğini ve bu yeni gelişmeyle bölgedeki eski Yahudi tarihine yeni bir ışık tutulduğunu belirtti.

Koronavirüs salgını sürerken geçtiğimiz Nisan ayında Gümülcine’den Andreas Marmaras adlı eğitmenin Megaro Mousikis’in bulunduğu askeri bölge civarında Musevi mezar taşlarının varlığından kendisine bahsettiğini dile getiren Papastratis, bir başka eğitimci Vanessa Mark ile Adreas Marmaras’ın bahsekonu bölgeyi inceleyerek Yahudi mezar taşlarını tespit ettiklerini belirtti.

Yahudi mezar taşlarını söz konusu yere taşıyanların muhtemelen yağmur sularına karşı taşları set olarak yerleştirdiklerini ifade eden Papastratis  Gümülcine Yahudi Cemaati’nin bin yılı aşkın tarihine ışık tutan yeni mezar taşlarının önemine değindi.

Papastratis ayrıca mezar taşlarının Gümülcine’deki Yahudi tarihini vurgulamak amacıyla eski sinagog kalıntıları çevresine taşınarak korunması gerektiğini ifade etti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediye Otoparkında Ücretlere Zam Geldi

Gümülcine Belediyesi’ne ait olan ve ihaleyle işletimi özel şirkete devredilen otoparkta ücretlere zam geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Karnaval Geçit Töreni Bu Akşam!

Gümülcine kenti bu akşam düzenlenecek Gümülcine Karnavalı Geçit Töreni ile renklerin, müziğin ve eğlencenin başkenti olmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Vakıflar İdaresi'nden Yassıköy Sağlık Merkezi'ne Anlamlı Destek

Gümülcine Vakıflar İdaresi, sağlık hizmetlerinin ön cephesinde önemli bir katkıda bulunarak, 6 Mart Çarşamba günü Yassıköy Sağlık Merkezi’ne iki adet tekerlekli sandalye bağışında bulundu.
Devamını oku...