Yunanistan Türkiye'den gelişlere Eylül’de de izin vermiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Türkiye’den gelişlere Eylül’de de izin vermiyor

Fotoğraf karesinde Kipi-İpsala hudut kapıları arasında bulunan köprüdeki Yunan-Türk sınırı ve ülke bayrakları görülüyor.

Avrupa Birliği (AB) koronavirüs Kovid-19 pandemisi nedeniyle oluşturduğu “riskli ülkeler” listesinde Türkiye’nin yine kalmasına karar verdi. Kararda Türkiye’de son dönemde artan vakalar rol oynadı.

Avrupa Komisyonu’nun her ay 15 günde bir yenilenen seyahat tavsiyeleri listesi, 1 Eylül itibarı ile tekrar düzenlendi. Karar Eylül ayında 15 gün boyunca geçerli olacak. AB tavsiye kararlarına uyan Yunanistan‘ın bu ay da Türk vatandaşlarına kara sınır kapılarını kapalı tutması bekleniyor.

Yeni listede de AB’nin Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamalar kaldırılmazken, Türkiye yükselen koronavirüs vakalarının ülkede artması nedeniyle zorunlu haller dışında gidilmesi istenmeyen “riskli ülkeler” kategorisinde kalmaya devam ediyor

AB seyahat tavsiye listesi, AB vatandaşlarını uyarmak amacıyla 15 günde bir yenileniyor.

AB, koronavirüs vaka sayısı her 100 bin kişide 16’nın üzerinde olan ülkeleri, “riskli” sayıyor. 

Son günlerde Avrupa’da giderek artan vakalar nedeniyle, İspanya ve Kıbrıs da birçok ülke tarafından, Türkiye’nin de yer aldığı zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken turuncu listeye dahil edilmiş durumda.

Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya’nın yanı sıra, 1 Eylül’den itibaren Macaristan ve Slovakya da turuncu listeye alınacak. Birçok Avrupa ülkesi, AB sınırları içindeki bu ülkelere de seyahat kısıtlaması getirilecek.

Öte yandan BBC Türkçe’nin haberine göre yüksek vaka sayıları nedeniyle turuncu listede yer alan Slovenya da, Hollanda ve ve diğer bazı Avrupa ülkeleri tarafından, kesinlikle gidilmemesi gereken kırmızı listeye alınması gündemde.

Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Arnavutluk’un tamamı da riskli ülkeleri simgeleyen turuncu listede bulunuyor.

Belçika ve Fransa’nın belirli kesimleri de, yüksek vaka artışı yüzünden turuncu listeye alındı. Fransa’da yaklaşık 15 bölgeye, zorunlu haller dışında gidilmesi tavsiye edilmiyor.

AB ayrıca vatandaşlarının başta ABD olmak üzere Avrupa dışındaki ülkelere zorunlu haller dışında seyahat etmemesini istiyor.

Kırmızı ve Turuncu listedeki ülkeler, Avrupa’daki sigorta şirketleri tarafından kapsam dışında tutuluyor. Bu ülkelerden dönenler, birçok AB ülkesinde 14 gün zorunlu karantinaya tabi tutuluyor. Karantina süreci, yıllık izinden sayılmadığı için çalışanlar, iş yerleri ile sorun yaşıyor.

Olası bir kapanma durumunda, Avrupa’daki hükümetler, kırmızı ve turuncu bölgedeki vatandaşlarını geri getirme sorumluluğunu üstlenmeyeceğini açıkladı.

Yunanistan Türkiye ile sınır kapılarını kapalı tutuyor

AB tavsiye kararlarına uyan uzun süredir Türkiye ile sınır kapılarını Türkiye vatandaşlarına kapalı tutarken uçak seferlerini de askıya almış durumda.

Kaynaklar Yunanistan’ın Eylül ayında da Türkiye vatandaşlarına kara sınırlarını kapalı tutacağını belirtiyorlar.

Öte yandan Türkiye’ye gitmek isteyen Yunan vatandaşlarının da gitmeden önce internet üzerinden gerekli formları doldurmaları ve dönüşte de yanlarında 72 saat öncesine kadar olan negatif korona testi getirmeleri şart koşuluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...