Yunanistan, 1 Temmuz’da Türkiye’ye sınırları açacak mı? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan, 1 Temmuz’da Türkiye’ye sınırları açacak mı?

Yunanistan’ın da üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin 1 Temmuz’da sınırlarını açmaya hazırlandığı ülkeler arasında Türkiye yer almadı. AB kararı 15 günde bir yenileniyor.

Euronews ulaştığı AB’nin hangi ülke vatandaşlarını kabul edeceğine dair taslak listede Türkiyenin de yer aldığını yazmıştı ancak son gelişmeler aksini gösteriyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre koronavirüsü salgını nedeniyle kapatılan Schengen sınırlarının, zorunlu yolculuklar dışında “turizm amaçlı” yolculuklara açılması için cuma günü toplanan AB Büyükelçileri, Avrupa sınırlarının ABD, Türkiye ve Rusya’ya kapalı kalmaya devam etmesine karar verdi. Birlik, ilk etapta 14 ülkeye kapılarını açacak.

Brüksel’de toplanan AB Büyükelçileri (Coroper), 50 kadar ülkeye Schengen sınırlarının açılması konusunu görüştü. Cuma gecesi uzayan tartışmaların sonunda, salgın nedeniyle kapatılan Schengen sınırlarının hangi ülkelere, hangi koşullarda açılacağı kararlaştırıldı.

Buna göre Schengen sınırları 1 Temmuz’dan itibaren, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Tayland, Uruguay, Cezayir, Tunus, Fas, Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’a açılacak. Vatikan, Saint Marin ve Monaco da AB’ye giriş yapabilecek.

Brexit nedeniyle AB’den ayrılsa da, henüz müzakerelerin devam ettiği İngiltere, üye ülke muamelesi görmeye devam edecek.

Sınırların açılacağı ülkeler listesi, düzenli olarak salgının gelişimine göre yenilenecek ancak ilk aşamada, “Salgın koşullarının Avrupa’dan daha kötü olduğu” düşünülen ABD, Rusya, Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan listede yer almıyor.

Toplantıda görüş belirtmeyen üye ülkeler, büyükelçiler tarafından alınan bu kararı değerlendirerek, bu akşam (Cumartesi) saat 18.00’e kadar kesin kararlarını bildirecek.

Örte yandan ülkeler arasında yalnızca Çin için bir ayrıcalık tanındı. Eğer Çin hükümeti Avrupalı yolculara uçuş hakkı tanırsa, AB de Çin’li turistlere sınırlarını açacak. Ancak şimdilik Çin yönetimi kısa vadede sınırlarını açmayı düşünmediğini bildirdi.

Toplantıda bazı üye devletler, Çin’in epidemiyolojik verilerinin güvenilirliğinin “sorunlu” olduğunu dile getirerek Çin’e kapıların açılmasına karşı görüş bildirdi. AB’nin sınırlarını ABD’ye kapatıp, Çin’e kapıyı “aralık bırakmasının” diplomatik bir sorun yaratabileceği kaygıları da dile getirildi.

Yunanistan’ın Türkiye sınırını açıp açmayacağı ile ilgili ne yönde karar vereceği ise henğz netlik kazanmış değil.

Ülke izinleri hangi kriterlere göre belirlendi ?

Salgına karşı “dikkatli açılma” yöntemini benimseyen AB, sınırların açılabilmesi için ortak kriterler belirledi. Buna göre öncelikle, bir ülkenin kabul edilen ülkeler listesinde yer alabilmesi için, Corona virüsü vakalarının, son 14 gün içinde, o ülkelerde AB ortalaması olan 100 bin’de 16 kişin seviyesinde ya da bunun altına olması gerekiyor. Ayrıca, bu karar alınırken, ülkelerdeki epidemiyolojik durum, virüsün yeniden bulaşma olasılığı, test kapasitesi ve yürürlükteki önlemler ve kurallar da dikkate alındı.

AB’li yetkililer, son iki haftada Brezilya, Rusya ve ABD’de vaka ortalamasının AB’nin çok üzerinde olduğu ve virüsün yayılma hızının hala çok yüksek olduğunu belirtti.

Brüksel yönetimi, hafta boyunca turistik faaliyetlerle bağlantılı nedenlerden ötürü hiçbir ülkenin “hedeflenmeyeceğini”, tam tersine sınırları açmanın AB’nin de istediği bir durum olduğunu ancak sağlık koşulları elverdiğince dikkatli ve aşamalı bir açılım gerçekleşeceğini, listenin, her iki haftada duruma göre yenileceğini bildirmişti.

Tartışmalı listenin haftaya çarşamba resmi olarak yayımlanması bekleniyor.

Listenin son halindeki ülkelerin vatandaşları 1 Temmuz’dan itibaren birlik sınırlarına turizm amaçlı giriş yapabilecek.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/29501-yunanistan-hangi-9-ulkeye-sinirlarini-kapali-tutacak

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...