Yunanlar Trump hakkında ne düşünüyor? İşte anket sonucu - Azınlıkça
Uncategorized

Yunanlar Trump hakkında ne düşünüyor? İşte anket sonucu

Yunanlar Trump hakkında ne düşünüyor? İşte anket sonucu

Metron Analysis şirketi tarafından yapılan son ankette ND ile SYRIZA arasındaki fark 10,2 puan olarak şekillenirken, Azınlıkça’daki habere göre kamuoyu yoklamasından ilginç sonuçlar da ortaya çıktı.

ANT1 televizyon kanalı hesabına gerçekleştirilen ankette partiler arasındaki sıralama şöyle şekillendi:

ND %25,8
SYRIZA %15,6
ALTIN ŞAFAK %5,6
KKE %5
PASOK-DİMAR %4,9
EK %2,3
ANEL %2,1
POTAMİ %1,7
LAE %1,5
PLEVSİ %1,5
OY KULLANMAYACAKLAR %14,1
KARARSIZLAR %7,7
BEYAZ-GEÇERSİZ %5,7
DİĞER %2,9

“Başbakanlığa en uygun kim?” sorusunda ND lideri Kiryakos Mitsotakis’in %21 ile Aleksis Tsipras’ın (%12) önünde yer aldığı görülürken, “Hiçbiri” cevabı %46 ile en çok tercih edilen cevap oldu.

Geçen hafta sonuna doğru 1.005 kişi üzerinden yapılan ankete katılan her 10 vatandaştan 8’i SYRIZA-ANEL hükümetinin ilk iki yılı hakkında olumsuz (%81) görüş beyan ediyor. Olumlu görüş beyan edenlerin oranı ise %17 ile sınırlı kaldı.

Mülteci çocuklara yönelik eğitim ile ilgili olarak hükümetin izlediği politikayı olumlu bulanların oranı %67 olarak açıklanırken, vatandaşların %52’si eşcinsel çiftler için birlikte yaşma sözleşmesi ile ilgili politikayı olumlu buluyor. Demokrasinin işleyişini pozitif bulanların oranı ise %34.

Drahmi’ye dönüş hakkında halk ne düşünüyor?

Araştırma sonuçlarına göre vatandaşların %31’i Yunanistan’ın drahmi’ye geri dönmesini desteklerken, %64’ü ülkenin euro’da kalmasından yana. SYRIZA seçmenleri arasında ise drahmi destekçilerinin oranı %39 olarak şekilleniyor.

Öte yandan hükümetin referanduma gitme kararı almış olmasına anketörlerin %28’i olumlu bakarken, Başbakan Aleksis Tsipras’ın 2015 yılı Temmuz ayında 17 saat süren müzakerelerini olumlu değerlendirenlerin oranı ise sadece %24. Her 10 kişiden 8’i (%79) hükümetin kreditörlerle müzakerelerdeki hamlelerini olumsuz olarak değerlendiriyor. Hükümetin müzakere taktiğini olumlu bulanların oranı ise sadece %16.

Ankete katılanların %60 gibi büyük bir çoğunluğu 2017’de öngörülemez gelişmelerin yaşanacağına inanırken, bu oran Yunanların hissettiği belirsizlik duygusunun bir yansıması olarak görülüyor.

Trump ile ilgili görüşler

Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin dünyaya etkisinin olumsuz olduğunu düşünen Yunanların oranı %50 olarak şekillenirken, Trump’ın başkanlığının Yunanistan’a etkisinin olumsuz olacağını düşünenlerin oranı ise %33. Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin Yunanistan’a yansımasının olumlu olacağını düşünenlerin oranı ise %19 olarak şekillenirken, %39’luk bir kesim ise Trump’ın başkanlığının Yunanistan’a ne olumlu ne de olumsuz olarak yansıyacağına inanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.