‘Hükümet Batı Trakyalı çiftçilerle alay ediyor’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

‘Hükümet Batı Trakyalı çiftçilerle alay ediyor’

Evros Tarım Dernekleri Federasyonu yayınladığı açıklamayla ND hükümetinin ildeki pamuk ve buğday üreticileri için açıkladığı tazminatları ‘çiftçilerle alay etmek’ olarak değerlendirdi.

İki yıl gecikmeyle açıklanan tazminatların “ekmek kırıntısı” niteliğinde olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hükümetin açıkladığı tazminatlar, küçük ve orta ölçekli çiftçilerin yaşadığı gelir kaybını karşılamaktan çok uzak”

Açıklamanın devamında ise “buğdaydaki zararın %55’e, pamuktaki zararın ise %70’e ulaştığı göz önünde bulundurulduğunda hükümetin buğday üreticilerine dönüm başına verdiği 4,9 evro ile pamukçulara dönüm başına verdiği yaklaşık 12,6 evro’nun ekmek kırıntısı niteliğinde olduğu” ifade edildi.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/27537-evroslu-pamuk-ureticilerinin-primlerinin-odenmesi-an-meselesi

Korona döneminde etin kilosunu 1,5 ile 2,5 evrodan satan küçükbaş hayvan besicileri için de hayvan başına açıklanan 4 evro tazminatın da benzer şekilde çok düşük olduğu vurgulandı.

ND, SYRIZA ve KİNAL partilerinin yeni Devlet Tarım Tazminatları Kurumu (ELGA) yönetmeliğini değiştirmeyi reddettiği hatırlatılan açıklamada şu ifadeler dikkat çekiyor:

“Yeni ELGA yönetmeliğinin geçerli olduğu 2011 yılından bu yana, ELGA’ya her yıl 35 milyon evro ayrılması gerekirken, hiçbir hükümet bir evro dahi vermedi”.

Açıklamanın Yunanca tam metni şöyle:

Αποζημιώσεις σιτηρών και βαμβακιού

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ για τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής μας.
Κοροϊδεύει τους αγρότες του Έβρου για άλλη μια φορά η κυβέρνηση. Με καθυστέρηση δύο χρόνων ανακοίνωσε αποζημιώσεις, κυριολεκτικά ψίχουλα, που θα πάρουν οι βιοπαλαιστές αγρότες του Έβρου για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα σιτηρά από την ανομβρία και στα βαμβάκια από το πράσινο σκουλήκι το 2018.
Όπως και για τους αιγοπροβατοτροφους που ανακοίνωσε 4ε/ζωο(προβατίνα ή αίγα) όταν αυτοί πούλησαν κοψοχρονιά από 1,5 έως 2,5 ευρω το κιλό.
Οι αποζημιώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση βρίσκονται πολύ μακριά από το να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Όταν η ζημιά στα σιτηρά από την ξηρασία έφτασε στο 55% και στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι στο 70% , τα 4,9 ευρώ στο στρέμμα που δίνει η κυβέρνηση στους σιτοπαραγωγούς και 12,6 περίπου ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.
Με δυο μέτρα και δυο σταθμά η κυβέρνηση επιδοτεί με τεράστια ποσά τους μονοπωλιακούς ομίλους και με ψίχουλα τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Ν.Δ , ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των αγροτών για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Καμιά κυβέρνηση από το 2011 που ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ , ενώ είχαν την υποχρέωση να καλύπτουν τον ΕΛΓΑ με 35 εκατ. το χρόνο.
Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει. Ελπίδα υπάρχει και βρίσκεται στην οργάνωσή μας και τον αγώνα. Επιμένουμε και διεκδικούμε:
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από όλες τις καταστροφές σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο και χωρίς καθυστερήσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος Μαργαριτίδης Γιάννης

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...