Sirigos: Yunanistan gelecek haftalarda Türkiye ile sorun yaşayacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sirigos: Yunanistan gelecek haftalarda Türkiye ile sorun yaşayacak

Yunanistan’da iktidar partisi ND milletvekili Uluslararası Hukuk ve Dış Politika uzmanı Angelos Sirigos “önümüzdeki haftalarda Yunanistan’ın Türkiye ile sorun yaşayacağını” savundu.

Türkiye’nin her yolu deneyerek Meriç (Evros) Nehri üzerinden göçmen ve mültecilere yol açmaya çalışacağını söyleyen Sirigos şu ifadeleri kullandı:

“Benim için Evros’ta yaşananlar iki ülke arasındaki sıcak teması fazlasıyla aştı. Yaşanan, ülkemize yönelik istikrarsızlaştırma girişimiydi.”

“Gelecek haftalarda komşu ülkeyle sorun yaşayacağız”

Angelos Sirigos

Radio North 98’e konuşan ND milletvekili, adalarda vatandaşlar ile çevik kuvvet arasında ülkeyi donduran görüntüler yaşandığını hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Eğer bu görüntülerle birlikte Doğu Makedonya – Trakya’ya 20-30 bin göçmen ve mülteci girseydi, hükümet salı sabahı büyük bir siyasi sorunla karşı karşıya kalacaktı. Bu da Türkiye’nin dışa, Avrupa’nın geri kalanına ‘bakın sizi ne kadar kolayca istikrarsızlaştırabiliyorum’ mesajını vermesine büyük katkı sağlayacaktı.”

ND Milletvekili Angelos Sirigos

Dış politika uzmanı Angelos Sirigos “Avrupa’nın 2015-2016 döneminde Türkiye’den gelen mülteci ve göçmenlerle dolması sonrası  sistem karşıtı partilerin büyük yükselişe geçtiğini çok iyi hatırladığını” söyledi.

“Gelecek haftalarda komşu ülkeyle sorun yaşayacağız” ifadelerini kullanan Syrigos şu analizi yaptı:

Türkiye’yle üç cephemiz var. İlk cephe, hava sahası ihlalllerinin ve tacizlerin yaşandığı Ege cephesi.

İkinci cephe Yunan-Türk sınırları. Üçüncü cephe ise Türklerin yapmak isteyeceği araştırmalarla bağlantılı Doğu Akdeniz cephesi.

Sismik ve sondaj gemileri filosu oluşturmak için 1 milyar evro harcadılar. Bu paraları, gemileri limanda tutmak için ödemediler. Dediğim gibi bu gemileri çıkaracaklar. Peki nereye? Girit ile Meis (Kastelorizo) arasında bir yerlere.”

Hatırlanacağı üzere Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı FRONTEX tarafından hazırlanan bir raporda da önümüzdeki dönemde Yunan-Türk sınırında yeni göç dalgası beklendiği öngörülmüştü. Alman Die Welt gazetesinin yayınladığı “Frontex Situation Centre”e ait 5 Mayıs 2020 tarihli raporda, Meriç – Evros’ta yeni göç dalgasının beklendiği kaydediliyordu.

Yunan-Türk sınırında geçtiğimiz günlerde ateş açma vakaları sonrası kaleme alınan raporda şu ifadeler dikkat çekiyor:

“Türkiye’deki koronavirüs önlemlerinin kaldırılması ve Çanakkale, İstanbul ve İzmir’de dolaşımın serbest bırakılmasıyla birlikte Yunan-Türk sınırına doğru toplu göçmen akınları bekleyebiliriz”

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/26507-turk-yunan-sinirinda-yeni-goc-dalgasi-bekleniyor

Öte yandan Ta Nea gazetesine demeç veren FRONTEX Şefi Fabrice Leggeri de “Güçlerimiz şimdilik iki ay boyunca Evros’ta kalacak ve gelişmelere göre Yunan yetkililerle birlikte gidişata karar vereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

FRONTEX şefi açıklamalarının devamında “Burada gördüğümüz şiddete başvurarak Yunanistan’a girme ve AB sınırlarını aşma çabası olduğu. Bu göz ardı edemeyeceğimiz kritik bir noktadır” derken ayırca şu ifadelere yer vermişti:

“Örneğin, 300 adet beyaz kask temin etmeye karar verdim, çünkü Yunan polis ve sınır güçlerine düzenli olarak taş atılıyor”.

Milletvekili Angelos Srigos’un SKAI Radyosuna yaptığı söyleşi

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

FRONTEX: Yunan-Türk kara sınırında gerektiği kadar kalacağız

Worth reading...