Çiknopempti günü nedir? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiknopempti günü nedir?

Yunanistan genelinde karnavallardan bir hafta önceki Perşembe günü mangal keyfi yapılan güne Çiknopempti deniyor.

Çiknopempti kelimesi Azınlıkça’daki habere göre Yunancada “pişen etin yaydığı duman ve koku” veya kısaca “kebap kokusu” anlamına gelen “tsikna” ve “Perşembe” anlamına gelen “Pempti” kelimelerinden oluşuyor.

Geleneğe göre Tsiknopempti günü etler evlerde hatta bazı yerlerde sokaklarda ızgaraya konuyor ve atmosfer ızgarada pişen etlerin kokusu ve dumanıyla doluyor.

Bu garip geleneğin nereden geldiği tam olarak bilinmese de antik Yunan ve Romalıların ilkbaharda toprağın verimli olması için ziyafet ve eğlenceyi dini tören sayarak yaptığı ayinlere dayanıyor.

Tsiknopempti ile birlikte Yunanistan genelinde sokaklarda karnaval kıyafetleri giymeye başlayan vatandaşların sayısı da artmaya başlarken, Tsiknopempti’den bir sonraki hafta Pazar günü karnaval geçitleri yapılıyor ve Pazartesi günü Temiz Pazartesi yortusu kutlanıyor.

Ortodoks Hristiyanların inancına göre Çarşamba ve Cuma günleri önemli oruç günleri sayıldığından Tsipnopempti geleneği için Perşembe günü seçilmiştir.

Batı Trakya’da Gümülcine’de (Komotini) ise ailelerin karnavalların yapıldığı Pazar günü yemek üzere bu günde bir tavuk hazırladığı biliniyor. Ayrıca hristiyanların adetlerine göre nişanlı çiftler bugün birbirlerine yenilebilir hediyeler veriyor. Erkeğin nişanlısına bir tavuk, kızın ise baklava ve tavuk göndermesi gerekiyor.

Ayrıca son yıllarda Kasaplar Çarşısında ve şehrin diğer köşelerinde yapılan mangal ziyafetleri de bu etkinliğe ayrı renk katıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiknopempti Bu Sene Ne Zamana Denk Geliyor? - Çiknopempti Nedir?

Bu yıl Çiknopempti 7 Mart Perşembe gününe denk geliyor. Yunanistan genelinde karnavallardan bir hafta önceki Perşembe günü mangal keyfi yapılan güne Çiknopempti deniyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiknopempti nedir biliyor musunuz? Yunanistan'da Çiknopemti günü ne yapılır?

Tsiknopempti (Çiknopempti) Yunanistan genelinde karnavallardan bir hafta önceki Perşembe günü mangal keyfi yapıldığı güne deniyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiknopempti’de Gümülcine’de 5 bin ‘suvlaki’ pişirilip dağıtılacak

Batı Trakya’nın Rodop iline bağlı Gümülcine (Komotini) Belediyesi’nin Kültür, Eğitim ve Spor Şirketi (DKEPPAK) 16 Şubat Perşembe günü Gümülcine meydanında ‘Çiknopempti’ etkinliği düzenliyor.
Devamını oku...