Yunanistandan Türkiye’ye 3 teklif - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistandan Türkiye’ye 3 teklif

azınlıkça

Son dönemde gerginleşen Yunan-Türk ilişkilerine rağmen iki ülkenin savunma bakanlıkları heyetleri arasında güven arttırıcı önlemler görüşmesi yapılacak.

Uzmanlar tarafların diyaloga devam etmesi gerektiğini söylüyor.

ND hükümeti Türk ve Yunan Millî Savunma Bakanlıkları heyetleri arasında Güven Artırıcı Önlemler görüşmesine Ege’de tansiyonun düşürülmesini hedefleyen önerilerle gitmeye hazırlanıyor.

Ahval’in Kathimerini gazetesinden aktardığı habere göre Yunan heyetinin Türk yetkililer ile yapacakları görüşmede öne çıkaracakları öncelikleri üç ana başlıkta toplanıyor.

İlk olarak, Türk tarafına denizaltı kullanımı için subNOTAM ile deniz sahalarının kapatılması konusunda bir dizi önlem sunulacağı belirtiliyor.

İkinci olarak, Yunanistan’ın Larisa bölgesindeki Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Eskişehir’deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında havada çıkabilecek olaylarla ilgili birebir iletişimi sağlayacak direkt telefon hattının kurulması önerilecek.

Ve üçüncü olarak da, iki ülkenin kara sınırını oluşturan Meriç’te (Evros) yaşanabilecek olası olayları yerel yönetimler düzeyinde çözme imkanının sunulması istenecek.

Kathimerini gazetesi Atina’nın ayrıca Yunanistan’ın “Doğu Akdeniz için verdiği talimatların Antalya Navtex istasyonu tarafından iptal edilmesinin kısıtlanması, Yunan hava ve karasularının Türk uçak ve gemileri tarafından ihlalleri ve Yunan adaları üzerinden Türk jetlerinin uçuş gerçekleştirmesi” gibi konuları da gündeme getirmesinin beklendiğini öne sürdü.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki güven artırıcı önlemler toplantısı 17-21 Şubat 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Görüşme öncesinde ise Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Brüksel’deki NATO zirvesi kapsamında Yunan mevkidaşı Nikos Panayotopulos ile bir araya geldi.

Kathimerini gazetesi güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiler doğrultusunda, Hulusi Akar’a Yunan Bakan’ın iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık kalmasının önemini aktardığını ve Türkiye’nin tansiyonu artıracak hamlelerden kaçınması gerekliliğine vurgu yaptığı ifade edildi.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUYUN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.