Selanik’te İranlı Kürt mülteci pastane açıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Selanik’te İranlı Kürt mülteci pastane açıyor

Selanik’te İranlı Kürt mülteci pastane açıyor

Kürt kökenli mülteci Lokman Gasemi Selanik’te İran tatlılarını satacağı kendi pastanesini açmaya hazırlanıyor.

Ahval’in Parallaximag’den aktardığı habere göre 39 yaşındaki İranlı mülteci bundan birkaç ay önce Norveç’e yerleşmişti.

Yaklaşık 3 yıl önce ise Türkiye’den Yunanistan’ın Samos (Sisam) adasına iltica den Gasemi’nin, Selanik’in Diavata bölgesindeki göçmen kampında kaldığı ve gerekli seyahat evrakları ile ikamet iznini aldıktan sonra Norveç’e yerleştiği kaydediliyor.

Norveç’te birkaç ay tatlıcı olarak çalışan Gasemi’nin pastaneci aileden geldiği ve iki pastanesinin bulunduğu belirtiliyor.

39 yaşındaki mültecinin, yerleştiği Norveç yerine kendisine daha uygun bulduğu Yunanistan’a dönmeye ve yatırım yapmaya karar verdiği kaydediliyor.

“Selanik’te daha önce çalıştığım pastaneyi aradım ve geri dönmek istediğimi söyledim, onlar da kabul etti” diyen Lokman’ın artık kendi pastanesi bulunuyor.

Bu süreçte birçok aşamadan geçtiğini anlatan mülteci, Yunanca öğrendiğini ve iş bulmak için birçok kapıyı çalmak zorunda kaldığını ifade ederken “Yaklaşık 70 yere başvurdum. Daha sonra beni kabul eden ve çalıştığım pastaneye ise ilk başta iki gün boyunca beni ücret ödemeden denemelerini teklif ettim” diyor.

Küçük yaştan beri tatlıcılıkla uğraşan Lokman’ın 150 çeşit tatlı tarifi bildiği ifade edilirken Selanik’teki işletmesine Kürtçede “her zaman geleneksel ve el yapımı ürünlerin bulunduğu yer” anlamına gelen “Laadeh” ismini verdiği belirtiliyor.

“The People’s Trust” kurumunun finanse ettiği 10 bin evro kaynak ve kendi paralarıyla ilk dükkanını açan Lokman, bir marka haline gelip başka bir şehre ikinci bir pastane daha açmayı hayal ettiğini söylüyor.

Başkalarına da iş vermenin önemli olduğunu dile getiren 39 yaşındaki mültecinin şimdiden ikisi İranlı Kürt mülteci biri Yunan olmak üzere üç çalışanı bulunuyor ve Lokman “Dükkanın 24 saat açık kalabilmesi için başkalarını da işe alacağım” diye ekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.