Parkinson hastalığı nedir ve nasıl olur? - Azınlıkça
Yaşam

Parkinson hastalığı nedir ve nasıl olur?

Bedensel hastalıkların belirtileri insan gözüyle kolaylıkla ayırt edilirken çoğunlukla ruhsal rahatsızlıklar gözlemlenemez. Parkinson adı verilen rahatsızlık nedir?

Ruhsal rahatsızlıkların önemi son zamanlarda artmakla beraber eskilerde bu rahatsızlıkların üzerinde durulmazdı.

Gelişen teknoloji ve imkanlara bağlı olarak birçok ruhsal hastalığın tanı ve tedavisinde ilerleme yaşanmıştır. Bunlardan birisi de Parkinson adı verilen rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık bedende gözlemlenen ancak köken olarak ruhsal etkileri ile bilinen rahatsızlıktır. Parkinson vücutta üretilmesi gereken dopamin üretilememesi ile eler, çene ve benzerlerinde titreme şeklinde kendini gösteren rahatsızlıktır.

Kendini insan vücudunda yarattığı titremeler ile gösterebilen Parkinson hastalığı genellikle hemen kendini göstermemesi ile ünlüdür. Ellerde başlayan titremeler daha sonrasında dudaklar ile çeneye yayılması şeklinde ilerler. El titremesi görülen her durum bu rahatsızlığa neden olmamasıdır. Farklı nedenlerde de el titremesi olabilirken yine de el titremeleri hafife alınmamalıdır.

Vücudun dopamin adındaki kimyasalı yeterince üretmemesinin sonucunda ruhsal yönden büyük sonuçlar meydana gelebilmektedir. İlk zamanlar kendini göstermeyen bir rahatsızlık olma özelliğine sahiptir. Bir taraftan başlayan rahatsızlık diğer tarafa kadar zamanla bulaşmaktadır. Diğer yandan ayaklarda seğirmeler de meydana gelerek kasların istemsiz hareketi söz konusudur. Tedavisi de büyüklüğüne göre ilaçla ya da beyine cerrahi müdahale ile iyileşebilmektedir. Ancak bu durum bahsedildiği üzere rahatsızlığın boyutuyla alakalıdır.

Parkinson hastalığı psikolojiye yansıyan bir hastalık olmasına ek olarak tanı ve tedavisi olan bir durumdur. İnternetin sağladığı her fayda gün geçtikçe artarken bunlara bir de online randevu alarak hastaların doktorlarla öncesinde bir saatte anlaşması şeklinde bir araya gelmesi durumu yaratılabilir. Rahatsızlık ve doktorlar hakkında sayısız bilginin bulunduğu e-psikiyatri.com kolaylıkla ziyaret edilerek incelenebilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Parkinson olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanan bir hareket bozukluğudur.
Devamını oku...