Kıbrıs zirvesi öncesi Tsipras-Erdoğan görüşmesi olacak mı? - Azınlıkça
Uncategorized

Kıbrıs zirvesi öncesi Tsipras-Erdoğan görüşmesi olacak mı?

Üç eski bakandan yeni siyasi parti çalışması

Üç eski bakanın yeni bir merkez parti kurmak amacıyla önümüzdeki günlerde harekete geçmesi bekleniyor.

Kıbrıs zirvesi öncesi Tsipras-Erdoğan görüşmesi olacak mı?

Tsipras-Erdoğan toplantısı gerçekleşmezse Yunanistan Cenevre’deki toplantıya katılacak mı? Bu sorunun cevabı aranıyor.

News247.gr sitesinde çıkan ve Azınlıkça’da yer alan habere göre Ocak ayı Kıbrıs sorununun gündemde olduğu ay olacak. Yunanistan, teminatlar ve güvenlik konularını temel konular olarak belirleyerek üst düzeyde diplomatik çalışmalarını sürdürüyor.

Ancak Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan arasındaki görüşmeyle ilgili soru işaretleri bulunuyor. Yunan hükümeti 12 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak çok katılımlı toplantının başarılı olabilmesi için öncesinde Tsipras-Erdoğan görüşmesinin gerekli olduğunu düşünüyor. Bu konuyla ilgili diplomatik temaslar mevcut ve Yunan hükümeti yetkilisine göre Türk tarafı da bu görüşmenin yapılmasını istiyor.

Önümüzdeki günlerde iki ülke Dışişleri Bakanlığı genel sekreterlerinin Ankara’da temaslara başlaması bekleniyor. Temaslarda teminatlar konusunda iki ülkenin tezlerinin not edilmesi ve böylece iki liderin yapacağı görüşmeye zemin hazırlanması hedefleniyor. Yunanistan Başbakanlığı yetkilileri ise “ikili görüşme için henüz bir tarihin belirlenmediğinin” altını çiziyor.

Eğer bir sorun çıkmazsa Tsipras-Erdoğan görüşmesinin Cenevre toplantısında birkaç gün önce yapılması bekleniyor.

Ancak diplomatik düzeyde de endişeler mevcut. Yunanistan ve Güney Kıbrıs teminatların kaldırılmasını isterken, Yunan tarafından Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin “geciktirme oyunu” oynadığı izlenimi hakim. Ancak her şey ilk aşamada uzlaşıcı bir çözümün olması gerektiğini gösteriyor. Çünkü Ankara ve Mustafa Akıncı’nın AB’nin katılımını tek teminat olarak kabul etmediği ve adadaki ordunun çekilmesiyle ilgili bir geçiş sürecinde direttiği ifade ediliyor.

Kathimerini gazetesine demeç veren Nikos Anastasiadis de “işgal güçlerinin ayrılma takviminden” bahsederek nihai çözüme kadar bir geçiş sürecinin olabileceğini kabul ediyor.

Cenevre toplantısından bir hafta önce yapılacak Anastasiadis-Akıncı toplantısında ise bütün konuların masaya yatırılması bekleniyor. Anastasiadis’in Başbakan Aleksis Tsipras ve Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile yaptığı görüşmeler sonrası Yunanistan ve Kıbrıs teminatlar konusundaki ortak tezlerini kayıt altına aldı.

Hatırlatmakta fayda var, Cenevre toplantısına garantör güçlerin (Yunanistan, Türkiye, Britanya) liderleri, AB temsilcisi, BM Genel Sekreteri Antonio Gutierrez katılacak. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan ABD, Rusya, Çin ve Fransa’nın da toplantıya katılması bekleniyor. Toplantıda sadece güvenlik ve garantiler konusu ele alınacak. İyi senaryoya göre, diğer bütün konular ve aksaklıklar daha önce yapılacak görüşmeler de hallolacak.

Ancak Türkiye’deki istikrarsız ortamın gerek İsviçre’de, gerekse de daha önce yapılacak görüşmelerin sakin geçmeyeceğini haber eder nitelikte olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Analizde “Recep Tayip Erdoğan’ın saldırgan söylemleriyle istikrarsızlık ortamındaki Türkiye, Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözüm konuşmaya hazır görünmüyor” deniyor. Tecrübeli analistlere göre özellikle de Ankara’daki Rus Büyükelçi suikastı, ülke içinde bulunan ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın siyasetine ve tercihlerine karşı çıkan “hücrelerin” olduğunu ortaya çıkardı.

Ege’nin kaynadığı ve mülteci krizinin bölgeyi tehdit ettiği ve soruna yol açtığı bir dönemde Yunan tarafının tutması gereken dengelerin daha da ince olduğu kaydediliyor. Azınlıkça’daki habere göre Kıbrıs sorunu nedeniyle iki ülke ilişkilerinde yaşanacak bir krizin, Yunan adalarına geçen mülteci sayısına zincirleme etkisi olabilir. Zaten, yeni yıldan itibaren göç sorunu, AB-Türkiye mülteci anlaşmasının uygulanması ile birlikte Avrupa’yı üst düzeyde ilgilendirecek konular arasında yer alacak. – azınlıkça 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et