Üç eski bakandan yeni siyasi parti çalışması - Azınlıkça
Uncategorized

Üç eski bakandan yeni siyasi parti çalışması

Üç eski bakandan yeni siyasi parti çalışması

Üç eski bakanın yeni bir merkez parti kurmak amacıyla önümüzdeki günlerde harekete geçmesi bekleniyor.

Anna Diamantopulu, Yannis Ragusis ve Yorgos Floridis bugün için özellikle de SYRIZA’nın doldurduğu merkez solu sil baştan dizayn etmek amacıyla önümüzdeki günlerde çalışmalarını başlatıyor. Üç eski bakan ilk etkinliğini Selanik’te yeni yılın ilk günlerde gerçekleştirmeye hazırlanırken, sonra sırasıyla İraklio, Patra ve Larisa’da ve Ocak ayı sonunda da Atina’da benzer etkinlikler düzenleyecek.

Bu etkinliklerde üç bakan ve diğer katılımcılar “SYRIZA’nın felakete sürükleyen popülizmi karşısında merkez solun sıfırdan inşa edilmesi gerekliliğine” vurgu yapacak ve “muhafazakar ND’ye karşı bir güç oluşturulması gerekliliğini” de öne çıkaracak.
Ülkeyi memorandumdan çıkaracak alternatif önerilerini de açıklayacak olan Diamantopulu, Ragusis ve Floridis PASOK Partisi Genel Başkanı Fofi Gennimata ile POTAMİ Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis’e de bu girişime katılma çağrısı yapacak. Girişimin asıl hedefi ise kurulacak yeni partinin başkanını tabanın seçmesi olacak.

Peki ama PASOK ve POTAMİ liderlerinin bu çağrıya karşılığı ne olacak? Kathimerini gazetesinde yayınlanan ve Azınlıkça’da yer verilen analize göre Fofi Gennimata kesin bir dille bu girişimde yer almayı reddedecek. Gennimata’ya yakın isimler “eski bakanların siyasete geri dönmek için böyle bir girişime kalkıştığını” dillendirerek üç bakanın girişiminin baştan daha altını oymaya çalışırken, bu girişimin karşılık bulmayacağını ifade ediyorlar.

Gennimata’nın çağrıya karşılık vermeyecek olmasının arkasında ise PASOK’un anketlerde aldığı %6-7’lik oran etkili oluyor. POTAMİ’nin de çökmekte olduğunu gören PASOK kurmayları bu oranının iki haneli rakamlara ulaşabileceğine ve SYRIZA’nın da %20’lere ulaşamaması durumunda kendilerinin yeniden ikinci kutup olabileceklerine inanıyorlar. Zira böyle bir gelişmenin Tsipras’ın da yoldaşları tarafından sorgulanmasına yol açacağı değerlendirmesini yapıyorlar. Diğer taraftan Kathimerini gazetesinin analizinde her ne kadar Gennimata’nın stratejik hedefinin ND’nin tek başına iktidara gelmemesi olduğunu dile getirse de, içten içe bunu istediği zira Mitsotakis’le koalisyon ortaklığı yapmak istemediği değerlendirmesi yapılıyor. Çünkü bu şekilde, iktidarda olmanın getireceği yıpranmanın engelleneceği ve Tsipras’ın seçmenlerinin daha kolay bir şekilde PASOK’a yöneleceği tahmininde bulunuluyor. SYRIZA’nın seçimlerde büyük bir farkla ND’ye mağlup olacağını öngören Gennimata, bu yüzden bunun işine yarayacağını düşünüyor.

Bu veriler doğrultusunda üç sabık bakanın çağrısı esasında Stavros Theodorakis’i ilgilendirecek. POTAMİ Genel Başkanı daha önce de bu üç bakanla görüşmüştü. Hatta Uluslararası Selanik Fuarında yaptığı açıklamada “eğer gerçekten yeni bir ilerici parti kurulacaksa, kendisinin partisini feda etmeye hazır olduğunu” dile getirmişti. Theodorakis, bu girişimin Gennimata’yı çağrılarını yeniden düşünmeye sevk edecek bir güç kazanması durumunda, davete karşılık verecek. POTAMİ’nn dağılmasını istemeyen üç bakana Theodorakis’in bir şart daha koştuğu ve bunu da kabul ettikleri kaydediliyor. O şart da yeni partinin yeni başkanının taban tarafından seçilmesi.

Bu açıdan üç eski bakanının yeni girişiminin akıbetiyle ilgili olarak yapılacak ilk anketlerden çıkan sonuçlar etkili rol oynayacak. Eğer girişimin rağbet gördüğü ortaya çıkarsa, şimdilik bu girişime mesafeli yaklaşan iki diğer önemli isim de tutumunu değiştirebilir. Söz konusu isimler Evangelos Venizelos ile Yorgo Papandreu’dan başkası değil. Tabi tüm bu senaryoların gerçekleşebilmesi için ise Şubat ayına kadar ülkede erken seçime gidilmemesi icap ediyor. Aksi takdirde POTAMİ ile PASOK-DİMAR partilerinin kaderini seçmenler belirleyecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et