Batı Trakyalı tûtûncûyû uyardı: Sıcak para bitti, ek ürün bakın - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı tûtûncûyû uyardı: Sıcak para bitti, ek ürün bakın

Batı Trakyalı tûtûncûyû uyardı: Sıcak para bitti, ek ürün bakın

Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat 25 Nisan 2019 Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenledi.

Tütüncüler açısından çok zorlu bir yılın geride kaldığını ifade eden Hüseyin Esat, Pazartesi günü Rodop SYRIZA milletvekili Mustafa Mustafa ile birlikte Tarım Bakanı ile yaptıkları görüşmeyi anlattı.

“SICAK PARA BİTTİ”

“Artık de minimis diye bir yardım duymayacaksınız, böyle bir yardım olmayacak Yunanistan geneli. Sıcak para bitti” ifadelerini kullanan Başkan “her üreticinin uğradığı zarar kadar tazminat alacağını ve ödemelerin PSEA aracılığıyla yapılacağını Bakan bize söyledi. Süreç normal işlerse 2021 yılının sonunda para gelecek. Zarara göre para ödeneceğinin söylenmesi bizi biraz rahatlatsa da tütüncümüzü hiç rahatlamadı. Üreticilerimiz 15 Mayıs’a kadar sıcak para beklerdi ve böylece tarlasına rahatça çıkmak isterdi” şeklinde konuştu.

Daha sonra Yunanistan Devlet Tarım Tazminatları Kurumu ELGA’da da temaslarda bulunduklarını dile getiren Hüseyin Esat “bazı yerlerde geç inceleme yapıldığı için zarar tespit edilemediğini, bu durumu ilettiklerini ve yapılacak itirazlar sonrası ödemelerin bir an önce ödeneceğini söylediklerini” aktardı.

“TÜTÜNÜN YANINDA EK BİR ÜRÜN BAKSINLAR”

Batı Trakyalı tûtûncûyû uyardı: Sıcak para bitti, ek ürün bakın

Tütün üreticilerini sağda solda dillendirilen para ödeneceği gibi vaatlere inanmamaya davet eden Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı “Üreticilerimiz dışarıda söylenenlere inanmasınlar. Tütünün yanında kendilerine ek bir ürün baksınlar. Başka türlü ailelerini geçindirmeleri zor. Ben kooperatif başkanıyım durumu biliyorum. Oradan para gelecek buradan para gelecek demem” ifadelerini kullandı.

Tarım Bakanı’ndan ayrıca Avrupa Birliği (AB) tarafından kaliteye verilen prim programını desteklemelerini istediklerini belirten Hüseyin Esat “AB başka türlü para vermiyor, kırmızı çizgi çekilmiş durumda. Bunun da kaldırılmasını istedik. AB’den en rahat alınabilecek prim kalite primi, biz de 1,5 evro kaliteye istedik” dedi.

“HER GÜN İLAÇLASAN YİNE SONUÇ ALAMAZSIN”

Tütünde görülen hastalıklara karşı ilaçlama konusuna da dikkat çeken Hüseyin Esat “Bizde bu hastalıklar neden oluyor biliyor musunuz? Çünkü herkes ‘ben daha iyisini biliyorum’ diye hareket ediyor. Kimse bölgede bu hastalığın azalması için uygulanan programı izlemeye çalışmıyor. Sen her gün ilaçlasan yine sonuç alamazsın. Bu hastalık rüzgar estiğinde 80-100 km hızla gidiyor. Bütün bölgenin ilaçlanması gerekiyor, bir köyün bütün ilaçlanması gerekiyor. Biz şimdi bunu yapacağız. Başarabilirsek 10 köyü bir anda ilaçlatacağız. Çok ilaç atmasınlar, çözüm bu değil”

“KALİTE YOKSA İYİ FİYAT DA BEKLEMEYİN”

“Bizim insanımızın kafasında ‘biz çok iyi tütün çıkarıyoruz, en kalitelisi bizde’ şeklinde bir algı var” diyen Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı “Kalite yoksa iyi fiyat da beklemeyin. Her türlü üründe dört türlü fiyat var. Ürün kaliteli değilse sana en iyi fiyatı vermiyorlar. Bu seneki durumu da anlattık, Philip Morris bize yardımcı olacağını söyledi ancak ‘ben kaliteli ürün alıyorum’ dedi. Tütüncümüz sakın ‘az tütün çıktı, 10’a alınması lazım 5’e alınması lazım’ diye bir şeye inanmasın. Kalite yoksa olmaz. Bu yılki üretim 4 bin tona düştü. Zaten 57 bin dönüm yerden bu kadar az tütün çıkmışsa kalite düşüktür. Kalite olabilmesi için 7,5 bin tonu geçmesi lazım. Tütünün hem çok, hem kaliteli hem de hastalıksız olması gerekiyor”

BATI TRAKYA’DAKİ TÜTÜN ÜRETİCİLERİ GİTTİKÇE AZALIYOR

Rodop ilindeki tütün üreticilerinin sayısı hakkında da bilgi veren Hüseyin Esat “Faal olan üretici sayısı 6.700’lere kadar çıkmıştı. Geçen yıl 5.930 kişi tütün teslim etti. Bu sene bu rakam 5.657’ye düştü. Ailesini geçindirmedikçe üretici, bu rakam gittikçe daha da düşecek. Boş hava vermenin anlamı yok. Bazılarının dediği gibi tütünün kilosu 7-8 evro’dan başlamayacak. Ancak biz kaliteli ürün üretirsek para kazanacağız, gelecek sene de 5 evro’dan başlar. Hayali bir şeyler söylemeyelim”

İLGİLİ HABER

Batı Trakyalı tûtûncûyû uyardı: Sıcak para bitti, ek ürün bakın

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.