Batı Trakya’da azınlık okullarında istenmeyen Frakgudaki programı kitaplarında son durum ne? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da azınlık okullarında istenmeyen Frakgudaki programı kitaplarında son durum ne?

Batı Trakya’da azınlık okullarında istenmeyen Frakgudaki programı kitaplarında son durum ne?

Batı Trakya’da azınlık ilkokullarında okutulan Yunanca kitaplarla ilgili belirsizlik devam ediyor.

Yunanistan Eğitim Bakanlığı tarafından konuyla ilgili gönderilen son genelgede, sınıflarda Yunanca derslerinde okutulacak kitap eğitimcinin inisiyatifine bırakılıyordu. Böylece, bazı eğitimciler halk arasında Frangudaki Programı olarak bilinen Müslüman Çocukların Eğitimi Programı tarafından hazırlanan kitapları kullanmaya devam ederken, bazı eğitimciler ise devlet okullarında okutulan kitapları tercih etmeye başladı.

Hatırlanacağı üzere bu konuyla ilgili İskeçe ve Rodop illerinde boykot eylemleri düzenlenmişti. İskeçe’deki boykot eylemleri daha uzun sürmüştü.

Eyalet Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris konuyla ilgili olarak yerel Thraki gazetesine yaptığı açıklamalarda “Bakanla yapılan görüşme sonrası bu konuyu inceleyecek ve azınlık okullarındaki Yunanca müfredatında okutulacak kitaplara karar verecek bir komisyon oluşturulmasına karar verilmişti. Bu komisyon çocuklar için neyin daha iyi olduğuna karar verecek. Şimdilik Bakanlığın cevabını bekliyoruz ve şu anda gönderilen son genelge geçerli. Yani öğretmenler devlet okullarında okutulan kitabı, yardımcı kitap olarak kullanıyorlar” dedi.

Yunanistan Eğitimciler Federasyonu Üyesi Yota Venetopulu da “Bakanlık sorumluluk alıp ne olması gerektiğini belirten bir genelge göndermeli. Örneğin bir okulda iki tane üçüncü sınıf olup, birinde öğretmenin dersleri yarı yarıya iki kitapla yapması, diğerinin ise sadece biriyle yapması olamaz” şeklinde konuştu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.