Bebeklerde konak nedir, belirtileri nelerdir? - Azınlıkça
Yaşam

Bebeklerde konak nedir, belirtileri nelerdir?

Bebeklerde konak nedir, belirtileri nelerdir?
Yeni doğmuş bazı bebeklerin kafa derisinde lekelenmeler gözlenir. Sarımsı ya da kahverengi bir renkte, pullu ve yağlı bir yapıya sahip olan bu lekelere konak adı verilir.
Bebeğe herhangi bir zarar vermeyen konak, yeni doğmuş bebekler arasında sıkça gözlenen yaygın bir cilt problemidir.

 

Konak Neden Olur?

Konağın sebebinin tam olarak ne olduğu bilinmemektedir. Alerjik bir reaksiyon olmayan konağa hamilelik aşamasında meydana gelen bazı durumların sebep olduğu düşünülür. Bebek anne karnındayken anneden bebeğe geçen gebelik hormonlarının yağ bezleri ve saç foliküllerinde çok fazla yağ üretmesinin konağa sebep olduğu ileri sürülür. Ayrıca bu yağların ölü deri hücrelerini hapsetmesi de konak sebepleri arasında yer alır. Bu iki sebep dışında malassezia adı verilen bir mantar çeşidi de konağa yol açıyor olabilir.

 

Konak Belirtileri Nelerdir?

  • Saç derisinde kuruma
  • Saç derisinde pul pul dökülmeler
  • Deride kalın, kabuğumsu, yağlı parçalar
  • Sarımsı ve kahverengimsi lekelenmeler

Konak Nasıl Tedavi Edilir?

Konak sadece bebeğin saç derisinde değil göz kapaklarında, yüz ve kasık bölgesinde de görülebilir. Ancak konak tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Bebeğinize kaşıntı ya da ağrı yapmaz, herhangi bir rahatsızlık vermez. Bulaşıcı olmadığı gibi saç derisinde herhangi bir iz bırakmaz.

Konak için bebeğinize özel bir tedavi yöntemi uygulamanıza gerek yoktur, evde bazı doğal yöntemler ile bebeğinizin bu deri problemini kısa sürede önleyebilirsiniz.

  • Bebeğinizin kafa derisini ve saçlarını yavaş ve nazikçe yıkamak, deride biriken döküntülerin azalmasına yardımcı olur.
  • Geceleri bebeğinizin saç derisine bebek yağı ya da zeytinyağı sürerek meydana gelen pullanmayı azaltabilirsiniz.
  • Bebeğinizin banyosu esnasında saçlarına masaj yapmak döküntülerin yumuşamasına ve deriden uzaklaşmasına yardımcı olur. Bu döküntüleri kesinlikle cilt kuru iken, yağ sürmeden ve ıslatmadan yapmamalısınız. Yumuşamadan sökülmeye çalışılan döküntüler bebeğin kafasında kanamaya ve yaralanmaya sebep olabilir.
  • Bebeğinizin saçlarını yıkayıp kuruttuktan sonra saçlarını dairesel hareketler ile yavaş yavaş taramalısınız. Tarama işlemi sona erdikten sonra saçlarının hepsini kaldırarak saç diplerinin hava almasını sağlamalısınız.

Bebekte konak için doktorunuza görünmeye gerek yoktur. Ancak konak kaşıntı yağmaya başladıysa ve bebeğiniz çok sık kaşınıyorsa, konak gözlenen bölgelerde şişlik ve kabarıklık oluştuysa, konağa kanama eşlik ediyorsa bebeğinizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz. (Yoga ve Yaşam)

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et