Yunanistan’da kriz devam ediyor: Batı Trakyalılar yurt dışında iş arıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da kriz devam ediyor: Batı Trakyalılar yurt dışında iş arıyor

Yunanistan’da kriz devam ediyor: Batı Trakyalılar yurt dışında iş arıyor

Amerikan CNBC’de yayınlanan makalede Yunanistan’da ekonomik krizin, ülkenin memorandumdan çıkmış olmasına rağmen devam ettiğine vurgu yapıldı.

“Kriz, Atina sokaklarına acı ve korku yaymaya devam ediyor” başlığıyla manşet olarak verilen haberde, son 10 yılın büyük bir bölümünü mali krizde geçiren Akdeniz ülkesi Yunanistan’da krizin insanların umut ve hayallerine darbe vurmaya devam ettiği belirtiliyor.

23 yaşındaki üniversite öğrencisi Stavros Dimopulos “Krizin devam ettiğine inanıyorum. Bu mali krizden çok öte bir şey, bu bir değerler krizidir. İşlerin şu anda daha iyi olduğuna inanmıyorum. Gerçekten Yunanistan için heyecan verici bir dönem” diyor.

Ülkedeki farklı hükümetlerin Yunanistan’ın gücünün ötesinde borçlanmaya gittiği ve 2010 yılında ülkenin kamu borcunun sürdürülebilirlikten çıkmasıyla dönemin başbakanı Yorgo Papandreu’nun kurtarma paketi istediği ifade edilen makalede “Akabinde, Avrupalı ortaklarla Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasını engelleyecek pazarlıklar başladı. 2010 yılındaki kurtarma paketi dışında iki kurtarma paketi daha geldi. 2018 yılının Ağustos ayına kadar ülke sırtını uluslararası kreditörlere dayadı” denildi.

Ağustos ayında Yunan hükümetinin düşük ve orta gelirli vatandaşlara ek imtiyazlar sunarak kemer sıkma döneminin sona erdiğini göstermeye çalıştığı belirtilen analizde, Azınlıkça’nın aktardığına göre sadece vatandaşın hayatlarında büyük bir değişiklik görmediğini dile getirdikleri kaydediliyor.

Gençlerin yurtdışına gidip gitmemeyi konuştukları belirtilirken, 2016 yılında 25-29 yaş aralığında 20 bin gencin ülkeyi terk ettiği, aynı dönemde 20-24 yaş aralığında da 14 bin kişinin Yunanistan’dan göç ettiği belirtilirken, bu rakamların 2010 yılı öncesine kıyasla iki kat fazla olduğu belirtiliyor.

57 yaşındaki Nikolas CNBC muhabirine “Bazı eğitimli gençler iş bulamadıkları için Avrupa’nın diğer ülkelerine gidiyor. Bu Yunanistan için kayıp. Ancak 20 yıl sonra tekrar dönmelerini umut ediyoruz” şeklinde beyanat veriyor.

2019 yılının Yunanistan için üçüncü kalkınma yılı olması beklenirken, Nikolas hayatlarında büyük bir değişiklik yaşanmadığını belirterek vergilerden dem vuruyor: “Bazı vatandaşların kamuda iyi bir işi var. Ama diğerleri acı çekiyor, gelirlerinin %85’i vergilere gidiyor. Vergileri ödeyememesi durumunda evini kaybetme tehlikesi var. Gelecek zorlu görünüyor, ancak gülümsememiz, rol yapmamız gerekiyor.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.