Yunanistan’a Evros üzerinden yasadışı şekilde en çok Türkiye vatandaşları geliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’a Evros üzerinden yasadışı şekilde en çok Türkiye vatandaşları geliyor

evros meric 23433

Avrupa Birliği’nin (AB) sınır ve sahil güvenlik ajansı Frontex’in derlediği kesin olmayan verilere göre, Türkiye-Yunanistan arasındaki kara sınırından geçişlerde artış yaşandı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın hazırladığı habere göre Batı Akdeniz rotasıyla İtalya’ya ulaşan göçmen sayısı yüzde 80 oranında azalırken, Türkiye-Yunanistan arasındaki kara sınırından geçişlerde artış kaydedildi.

Frontex’in açıkladığı verilere göre 2018’de Avrupa sınırlarından yasa dışı geçişlerin toplam sayısı 150 bin olarak hesaplandı. Bu sayı, bir önceki yıla göre dörtte bir oranında, göç krizinin zirve yaptığı 2015’e göre ise yüzde 92’lik bir düşüşe işaret ediyor.

Frontex’in açıklamasında “Bu düşüş, İtalya’ya giden Orta Akdeniz rotasını kullanan göçmen sayısının büyük oranda azalmasından kaynaklanıyor” denildi.

2018’de bu rotayı kullanan göçmen sayısı önceki yıla göre yüzde 80 oranında azaldı ve 23 bine indi. Orta Akdeniz hattını kullanan göçmen sayısı 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Buna karşın, Batı Akdeniz hattını kullanarak İspanya kıyılarına ulaşan göçmen sayısı iki katına çıktı ve 57 bin seviyesine yükseldi.

Batı Akdeniz’in, Frontex’in veri toplamaya başlamasından bu yana ilk kez Avrupa’ya girişler açısından en işlek göç yolu haline geldiği açıklandı.

Doğu Akdeniz rotasında ise yasa dışı sınır geçişleri üçte bir civarında artarak 56 bine ulaştı.

Frontex, bu artışta ana etken olarak, Türkiye-Yunanistan arasındaki kara sınırını aşan göçmen sayısının çoğalmasını gösterdi. Türkiye-Yunanistan arasındaki kara sınırından yasa dışı yollarla geçiş yapanlar arasında ilk sırada ise Türkiye vatandaşlarının bulunduğu belirtildi.

Öte yandan Ege Denizi’nden geçişlerin 2017 rakamlarına yakın seviyede kaldığı belirtildi. Kıbrıs’a yasa dışı yollarla giriş yapanların sayısı ise iki katına çıktı.

Doğu Akdeniz’de deniz yolunu kullanan göçmenlerin ise çoğunlukla Afganistan, Suriye ve Irak vatandaşları olduğu belirtildi.

Avrupa’ya yasa dışı göçmen girişi azaldı, Türkiye-Yunanistan kara sınırından geçişler arttı

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.