Danıştaya giden müftülerden açıklama: ‘Hükümet dini özgürlüğü ayaklar altına aldı’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Danıştaya giden müftülerden açıklama: ‘Hükümet dini özgürlüğü ayaklar altına aldı’

08092018 04

Gümülcine Müftüsü M. Hafız Cemali Meço ve İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Şinikoğlu yayınladıkları ortak basın açıklamasıyla SYRIZA ANEL hükümetinin müftülüklerle ilgili yaptığı yasal düzenlemeyle Batı Trakya’daki Müslümanların dini özgürlüğünü ayaklar altına aldığını söylediler.

Hükümetin, bundan böyle Batı Trakya’da müftü veya müftü naibi olan kişinin 67 yaşını geçmesi durumunda zorunlu olarak azledilmeleri kararına karşı Danıştay nezdinde itiraz ve iptal başvurularını yaptıklarını açıklayan müftüler, davayı ayrıca uzman bir hukuk şirketi aracılığıyla Avrupa Birliği organlarına da taşıyacaklarını ifade ettiler.

İki müftünün imzasını taşıyan basın açıklaması şu şekilde:

BASIN BİLDİRİSİ
12 Eylül 2018

Herkes tarafından malum olduğu üzere, hükümet kısa süre önce bizleri ülkemizdeki Müslüman toplumun din görevlileri olarak azletmiştir. On yıllardır dini hizmetlerimizi dindaşlarımıza hükmederek değil dini hizmet anlayışıyla gerek Müslüman azınlığımızın çıkarları gerekse de vatanımızın çıkarlarını gözeterek sürdürdük. Bizlere karşı yapılan bu uygulama daha önce benzeri görülmemiş şekilde bölgemizin hassasiyetlerini ve ülkemizin ulusal çıkarlarını ciddi tehlike altına atmakta ve aynı zamanda bizlere göre doğrudan Müslüman toplumun dini özgürlüğünü ayaklar altına almaktadır.

Görevlerimizden uzaklaştırılmamız hiç şüphesiz, ülkemiz hükümetinin komşu ülkenin yönetimiyle sürdürdüğü müzakerelerin bir ürünü olup ulusal çıkarları töhmet altında bırakan ve kabulü mümkün olmayan bir uzlaşmadır.

Görevlerimizin son verilmesine yönelik alınan ve kabulü mümkün olmayan bu siyasi ve dini kararlara karşı, bu konularda uzman bir Hukuk Şirketi aracılığıyla Danıştay nezdinde itiraz ve iptal başvurularını yapmış bulunmaktayız. Ayrıca bizlerle ilgili alınan azil kararının Avrupa Birliği Hukukunun 2000/78/EK sayılı istihdam ve iş konularına ilişkin mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu Avrupa Birliği organlarına da taşımakta mecbur olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.

GÜMÜLCİNE MÜFTÜSÜ
H. CEMALİ MEÇO

İSKEÇE MÜFTÜSÜ
 M. EMİN ŞİNİKOĞLU

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.