Milletvekili Zeybek: Müftülükler devlet dairesi gibi çalışacak. Bunu arzu etmiyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Milletvekili Zeybek: Müftülükler devlet dairesi gibi çalışacak. Bunu arzu etmiyoruz

A07328E6 3F17 4467 A3B2 D236176D7F3C

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nde düzenlenen toplantıda SYRIZA-ANEL hükümetinin PASOK desteğiyle parlamentodan geçirdiği ve 67 yaşında müftüleri zorunlu emekliye sevk eden yasal düzenlemenin hemen ardından kamuoyuna açıklanan “müftülüklerin çalışma şekliyle ilgili cumhurbaşkanlığı kararnamesi” görüşüldü.

SYRIZA milletvekilleri Hüseyin Zeybek, Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve ayrıca PASOK milletvekili İlhan Ahmet’in de katıldığı toplantıda SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek zaten kendi hükümetinin çıkardığı yasal düzenleme ve kararname ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu yasanın en büyük amacı müftülükleri birer devlet kurumu haline getirmektir. Yani müftülükler bir devlet dairesi gibi çalışacak. Biz bunu arzu etmiyoruz. Biz müftülüklerimizin özerkliğinin olmasını arzu ediyoruz.“

Mustafa Mustafa: Şeriat tamamen kaldırılana kadar mücadeleye devam edeceğiz! (BURAYA TIKLA AÇIKLAMAYI OKU)

SYRIZA Milletvekili Zeybek’in yerel Gündem’de yer alan açıklamasının tamamı şöyle:

“Çok seviyeli ve belirli bir sitratejisi olan ve sonucu olan bir toplantı oldu. Burada bir çalışma ortamı oldu. Yedi ay önce bir yasa çıktı ve bu yasaya atfen uygulanabilmesi için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geldi. Bu kararnameyle alakalı olarak isteyenler 7 Eylül’e kadar elektronik ortamda, kurumlar ise 30 Eylül’e kadar görüşlerini belirtebilecekler ve istişare sürecine katılabilecekler. Fakat bizim de girişimlerimizden sonra kurumların da kale alınması için gerekli girişimler yapıldı. Çünkü bir sol hükümet olarak en büyük arzumuz alınan kararlarda mutlaka görüşlerin bildirilmesidir. Azınlığı ilgilendiren bu kadar önemli bir kararda azınlığın görüşünün olması gerekir. Bu amaçla bu kararnameyi tartışmak için, düzeltmek için toplandık. Müftülüklerimiz çok farklı bir kuruma doğru gitmekte. Ben hukukçu değilim. Tabii ki yasayı okuduğum ve anladığım kadarıyla bu yasanın en büyük amacı müftülükleri birer devlet kurumu haline getirmektir. Yani müftülükler bir devlet dairesi gibi çalışacak. Biz bunu arzu etmiyoruz. Biz müftülüklerimizin özerkliğinin olmasını arzu ediyoruz. Eğer seçim olursa ve bir müftü gelirse tabii ki kendi ortamını kendi çalışma ortamını kendisi kurması lazım. Burada bazı şeylere itirazlarımız oldu. Tabi yoğun bir rapor çıkacak görüşler toplanacak ve ondan sonra azınlığımızın içinde görüş bildiren kurumlar da var ise bunlar toplanıp hep birlikte bakanlık nezdinde girişimlerimizi yaparız. Azınlığın lehine olan ve olması gereken bir yasada düzeltmeler yapılması lazım. Eskiden tabu olan bu tür şeyler tartışılıyor. Biz demokrasiye inanan insanlarız, demokratik kurallar çerçevesinde hak arama mücadelesine sonuna kadar devam etmekteyiz.”

Ne Mete ne Şinik! Milletvekili Zeybek müftü seçimi istiyor (BURAYA TIKLA AÇIKLAMAYI OKU)

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.