Tırnak yeme alışkanlığının sebebi nedir? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tırnak yeme alışkanlığının sebebi nedir?

Tırnak yeme alışkanlığının sebebi nedir?

Tırnak yeme alışkanlığı (aslında yemiyoruz) çocukluktan ölene kadar devam edebilen bir alışkanlıktır. Ve kendini her yerde gösterebilir.

Hastanede sıra beklerken, evde önemli bir sınava hazırlanırken… Bir de bakmışsınız hiç farkında olmadan parmak uçlarınızı ağzınıza götürüyor ve tırnaklarınızı uçlarından ısırıyorsunuz (ve çoğunlukla da tükürüyorsunuz). Tırnak yeme alışkanlığı bazı insanlarda o kadar şiddetli bir şekilde görülür ki canları yanmaya başlayana, artık tırnakta yenecek kısım kalmayana kadar devam ederler.

Tırnak yemek kimse tarafından sevilen bir alışkanlık değildir; tırnak yiyenler bile kötü bir şey olduğundan şikâyet ederler. Öyle ki dünya nüfusunun %20 ilâ 30’u alışkanlık halinde tırnaklarını yediklerini söylüyor. Tırnak yeme alışkanlığının nedenleri çeşitli olsa da çoğu kişi bunu bir tür psikolojik destek olarak yapıyor. Yani sandığınız gibi tırnaklarını temiz tutmak için değil!

Tırnak Yemenin Sebebi Nedir?

Montreal’deki Akıl Sağlığı Enstitüsünden araştırmacı Kieron O’Connor’a göre tırnak yemeyi tetikleyen tek bir ruh hali yok. Yani insanlar sadece stres altında olduklarında tırnaklarını yemiyor. Sıkıldıklarında ya da yalnız kaldıklarında da bunu yapabiliyorlar. Tırnak yemek bu kişilere iyi hissettirdiği için (orta derecede olduğu sürece) yapacak başka bir şeyleri olmadığında ya da yapmaları gereken bir işten kaçmak istediklerinde parmaklarını ağızlarına sokup tırnaklarını yiyorlar. Aynı şey aşırı stresli bir durumla karşı karşıya kalındığında veya daha önce yaptıkları ve mahcup oldukları bir davranışlarını düşündüklerinde tırnaklarını yiyorlar. Durumların tümünde tırnak yeme ruh halini düzenleyici bir görev görmüş oluyor. Yani hoşlarına gitmeyen bir duygu ya da durumla yüzleştiklerinde dikkatlerini dağıtan ya da geçici bir rahatlama veya uyarılma sağlayan bir kurtarıcı.

Bu konuda yapılan bir araştırmada tırnak yeme alışkanlığının müşkülpesent ya da diğer bir deyişle mükemmeliyetçi insanlarda daha sık görüldüğü bulunmuştu. Yarısı tırnak yiyen, yarısı yemeyen 48 denekle görüşüldükten sonra, tırnak yiyenlerin daha çok düzenci, müşkülpesent, planlı ya da aşırı fazla çalışan ve de yapacak bir şeyleri olmadığında rahatsız hisseden insanlardan çıktığı gözlemlendi. Mükemmeliyetçi insanların çok kolay sıkılıp bunalan ve yüksek standartlara göre yaşadıkları notu düşülen çalışmada, bu insanların ayrıca çok fazla plan yaptıklarını ve planladıklarının hepsini yapamadıklarında beceriksiz hissettikleri yazıldı.

Tırnak Yemenin Bilimsel Açıklaması

Bunların hepsi mantıklı ama bu insanlar neden başka bir şey yapmıyor da tırnak yiyor? Çalışma alışkanlıklarımızın birçoğu gibi bu da aslında evrimsel adaptasyonumuzla alakalı! Güzellik salonları ya da manikür aletleri çıkmadan çok çok önce dahi insanlar kendilerine bakıyorlardı. Kişisel bakımın en önemli ritüellerinden biri de fazla uzayan tırnakları kesmekti. Yalnız temiz ve kısa olsalar dahi bu alışkanlığı olan insanların yine de tırnak yediklerini biliyoruz. Bunun sebebi ise, herhangi bir kozmetik uygulama olmaksızın kendine bakarak beynin ödüllendirme ile ilgili bölümün uyarılması olabilir.

Her şey gibi tırnak yemenin aşırı ve bazen tehlikeye sokan halleri oluyor. Onikofaji denen durun, aşırı tırnak yeme sonucu hastaneye yatmak zorunda kalan insanlar için kullanılıyor. Deri sökme ya da saç çekme gibi tırnak yeme de bedenle alakalı bir alışkanlık bozukluğuna işaret ediyor olabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.