Gümülcine’de mültecilere özel mezarlık tahsis edildi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine’de mültecilere özel mezarlık tahsis edildi

Gümülcine’de mültecilere özel mezarlık tahsis edildi

Gümülcine Vakıflar İdaresi ülkelerindeki savaşlardan kaçarak Yunanistan’a ulaşan ve burada hayatlarını kaybeden mülteci ve göçmenler için özel mezarlık tahsis etti.

“Mariah Jahws 1/3/1946 – 18/8/2017, Alepo Syria. Zoucher Ampntel Chamint 15/7/1955 – 29/1/2018, Galame Afrin Syria. Maryam Ahmed Shah 1989-2018, Afghanistan” Gümülcine Vakıflar İdaresi’ne ait olan Messuni’deki göçmen ve mülteciler için mezarlık olarak kullanılan alana defnedilenlerden sadece birkaçı.

Vakıflar İdaresi Başkanı Selim İsa, Batı Trakya dışında ölen bu insanların defin işlemleriyle ilgili hiçbir mesuliyetlerinin olmamasına rağmen Gümülcine Vakıflar İdaresi’nin bu insanlara son yolculuklarında sunduğu hizmeti anlatıyor.

Yerel Hronos gazetesine konuşan Başkan İsa “Gümülcine Vakıflar İdaresi’nde çok iyi bir ekibimiz var ve bu ekip memur mantığıyla hareket etmeden en iyi şekilde gecesini gündüzüne katarak hizmet sunmaya çalışıyor” diyor ve ekliyor: “Sıklıkla Atina’dan cenazeler bize ulaşıyor. Bu nedenle biz de Gümülcine Vakıflar İdaresi’ne ait olan ve değerlendirilmeyen bir gayrimenkulü ilk kez büyük bir mezarlığa dönüştürdük. Buraya da Atina, Selanik ve Yunanistan’ın başka şehirlerinden cenazeleri gelen Müslümanları defnediyoruz”.

“Ne Gümülcine Belediyesi ne de Eyalet Başkanlığı maalesef bu projeye karşılık vermedi, çünkü onlardan bize alan tahsis etmesini istedik” diyen Selim İsa “Bu nedenle biz de soruna çözüm bulmak için Vakıflar İdaresi’nin Messuni’de bulunan gayrimenkulünü değerlendirdik. Kurumsal açıdan Batı Trakya sınırları dışındaki cenazelerle ilgili hiçbir sorumluluğumuz olmamasına rağmen bu insani bir ihtiyaçtı ve tüm bu insanların hak ettikleri şekilde son yolculuklarına uğurlanması için bu hizmeti sunuyoruz” dedi.

Gümülcine’de mültecilere özel mezarlık tahsis edildi

Daha önce Müslüman göçmen ve mültecilerin Batı Trakya’daki Müslüman mezarlıklarına gömüldüğünü anlatan Selim İsa “Ancak İslam’a göre defnedilen mevtaların kemiklerinin çıkartılıp başka bir yere taşınmasına izin verilmiyor. Bu da bu cenazelerin yer tutması anlamına geliyor. Bu nedenle sadece göçmenlerin gömüleceği bu alanı bulduk” dedi.

Bu mezarlığın mevtaların hayatta kalan yakınlarına ölülerini arama fırsatı sunduğunu ve böyle durumların yaşandığını anlatan Selim İsa “Her mezarda bir mezar taşı var ve burada merhumun bilgileri yazılı. Hindistan, Pakistan ve diğer ülkelerden yakınlarının mezarlarını aramak için Rodop iline gelenler oldu. Bu çok önemli insanî bir hizmettir” dedi.

Son olarak Gümülcine Vakıflar İdaresi’nin yakınları fakir olan ölülerin cenaze masraflarını da üstlendiğini ifade eden Başkan İsa “Biz büyük bir cenaze aracı aldık. Ölünün yakınları tarafından ulaşım masrafları karşılanmadığı zaman Vakıflar İdaresi Atina veya başka yere bu aracı göndererek ölüleri alıp buradaki mezarlığa getiriyor. Böyle birçok olay yaşandı” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et