Susam yetiştiriciliğinde Batı Trakya başı çekiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Susam yetiştiriciliğinde Batı Trakya başı çekiyor

Susam yetiştiriciliğinde Batı Trakya başı çekiyor

Batı Trakya ve Serez Yunanistan’daki susam yetiştiriciliğinin başını çekiyor.

Oldukça fazla el işi gerektiren susam yetiştiriciliği büyük bir katma değere sahip değil, hatta piyasa ithal susamı tercih ediyor.

Her şeye rağmen Evros ili son yıllarda bu geleneksel ürüne dönmüş durumda ve susam yetiştiricileri üretimlerini arttırmak için farklı yöntemlere başvuruyor. Dimitris Vouloutakis adlı tarım üreticisi 50 dönüm susam yetiştiriyor ve “Dönüm başına 70 kilo susam alabiliyoruz. Kiloyu arttırmayı hedefliyoruz” diyor.

Karıklar arasında 48 santim mesafe bıraktığını ve dönüm başına 480-500 gram yerli susam tohumu serptiğini anlatan Evroslu susam yetiştiricisi “Susam kuruduğunda bu ürünü ünlü yapan sar ve kahverengi karışımı o meşhur rengini alıyor. Bir arkadaşımız yetiştirdiği susamlardan bir dönümünü serada 50-55 derecede kuruttu. Ürünün sap sarı olduğunu gördük” diyor.

Kalite fiyat ilişkisinin renkten dahi etkilendiğini kaydeden Vouloutakis “Tohumlarımızdan Trikala’ya da verdim, orada pazarda kilosu 10 euro’dan satılıyor. Biz Evros’ta yarı fiyatına satıyoruz. Toptan satışlarda ise geçen yıl kilosunu 4 euro’dan Siros’a verdim. Üretile ürünün %99’u yerel piyasada geleneksel tarhana üretimi için satılıyor. Ayrıca bir bölümüyle tahin de üretiliyor” ifadelerini kullanıyor.

İthal susamın fiyatının kilo başına 1,55 euro olarak şekillendiğini kaydeden Evroslu üretici Azınlıkça’nın aktardığına göre, perakende fiyatının 5 euro, toptan fiyatının ise 3,5 euro artı FPA (KDV) olduğunu belirtiyor.

İskeçeli susam üreticisi Kostas Dalatsis ise üç yıldır İnhanlı (Topiros) bölgesinde 50 dönüm susam yetiştiriyor. 1981 yılında susam üreticiliğine bölgede son verildiğini anlatan Dalatsis, son yıllarda bu ürüne bir geri dönüş olduğunu anlatıyor. Ancak en büyük sorunun ürünü satmakta olduğunu, bunun da ithal edilen susamdan kaynaklandığını ifade ediyor. Kendisi ise on yıllarda ürettiği susamdan tahin de üretiyor. “Bu işin en olumlu yani çok masrafı olmaması ancak işçi gücü gerektirmesi maliyeti arttırıyor” diyen İskeçeli susam yetiştiricisi ürünlerini döneme göre 2 ile 5 euro arasında değişen fiyatlardan sattığını kaydediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et