Asgari ücret pul oldu! Ya 400 evroya düşerse! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Asgari ücret pul oldu! Ya 400 evroya düşerse!

Asgari ücret pul oldu! Ya 400 evroya düşerse!

Yunanistan’da mali kriz patlak verdiğinde gençler düşürülmesi planlanan asgari ücret ve maaşlarla ilgili olarak “700 euro nesli olmayacağız” diye haykırıyordu.

Gerçekten de gençler 700 euro nesli olmadı, çünkü 400 euro nesli olmak zorunda kaldılar! in.gr’nin haberine göre 8 yıl içerisinde Yunanistan’da çalışanlar sadece yeme içmelerini ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışıyor.

Asgari ücret Yunanistan’ın kreditörleriyle imzalandığı memorandumda belirleniyor. Avrupa Sendikalar Konfederasyonuna göre ülkedeki fakirliğin azalması ve vatandaşların alım gücünün artması için Yunanistan’da asgari ücretin %25 artması gerekiyor. Uzun bir süredir ülkedeki brüt asgari ücret 586 euro. 25 yaş altıdaki gençler ise 432 euro net asgari ücret alıyor!

Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanı Efi Ahtsioglu Yunanistan’ın memorandumlardan çıkmasının asgari ücretin de artması anlamına geleceğini söyledi. İlk iki memorandumda asgari ücret %22 düşürülürken, gençlere verilen asgari ücret ise %32 aşağıya çekildi. Bununla birlikte toplu iş sözleşmelerine son verildi ve işten çıkartılan çalışanlara verilen tazminatlar da düşürüldü.

2,5 yıllık SYRIZA iktidarı döneminde de maaşlar 2018 yılında sadece %1,4 gibi küçük bir artış kaydetti.

2014’ten 2017’ye kadar üç yıl içerisinde 1.059 euro olan ortalama brüt maaş 956 euro’ya kadar geriledi. Bu da yılda 1.300 euro kayıp anlamına geliyor. Yarım zamanlı (part-time) çalışanlar ise 2014’te 443 euro alırken, 2017’de bu rakam 394 euro’ya geriledi.

SYRIZA hükümeti şimdi toplu sözleşmeleri geri getireceğini ve bununla birlikte daha iyi maaşların geleceğini vaat ediyor. Parlamentoya sunulan yasa tasarısı asgari ücretin aşamalı olarak 751 euro’ya çıkartılmasını öngörüyor.

Ancak 25 yaş altındaki gençler için ise durum belirsizliğini koruyor. Böyle giderse gençleri daha uzun bir süre fakirlik dolu yıllar bekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.