Προς γενιά των 400 ευρώ - Azınlıkça
Ειδήσεις

Προς γενιά των 400 ευρώ

Προς γενιά των 400 ευρώ

Όταν ξέσπασε οι κρίση οι νέοι της χώρας φώναζαν ότι «Δεν θα γίνουμε η γενιά των 700 ευρώ». Και δεν έγιναν διότι… έγιναν η γενιά των -ούτε- 400 ευρώ.

Μέσα σε μία 8ετία πρωτίστως οι νέοι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν μόνο για να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα επιβίωσης: Πλέον εργάζονται μόνο για να μπορούν να πληρώσουν το… φαγητό του και ορισμένα άλλα ήδη πρώτης ανάγκης.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα καθορίζεται από τη μνημονιακή σύμβαση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στο 60% του εθνικού ενδιάμεσου μισθού. Αυτό θα μείωνε την φτώχεια των πολιτών της χώρας και κατ’ επέκταση την αγοραστική τους δύναμη. Αυτήν την στιγμή -και εδώ και χρόνια- ο κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος στα 586 ευρώ μεικτά, οι νέοι κάτω των 25 ετών αμείβονται με 432 ευρώ καθαρά!

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ξανά ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα σημαίνει και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Κατά τα δύο πρώτα μνημόνια ο κατώτατος μισθός σημείωσε μείωση κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ενώ παράλληλα διαλύθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις και μειώθηκαν οι αποζημιώσεις για την περίπτωση απόλυσης.

Ωστόσο, στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ -όπου ήρθε και το τρίτο μνημόνιο- οι μισθοί δεν παρουσίασαν διακυμάνσεις, παρά μόνο μία μικρή αύξηση της τάξης του 1,4% το 2018, που όμως δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση την απαραίτητη αύξηση του 24% ώστε να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων. 

Χάθηκε το εισόδημα

Μέσα σε μία τριετία (2014-1017) ο μέσος μισθός από 1,059 ευρώ μεικτά έπεσε στα 956 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει μία μείωση της τάξης των περίπου 1.300 ευρώ στις ετήσιες απολαβές (από 12.710 ευρώ τον χρόνο σε 11.476 ευρώ).

Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης (ημιαπασχόληση) από 443 ευρώ μεικτά το 2014, έφτασαν το 2017 στα 394 ευρώ μεικτά.

Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, που θα δίνει την δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας, επισημαίνοντας πως ο στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Το σχέδιο -το οποίο κατατέθηκε και στην Βουλή- συμπεριλαμβάνει την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Όμως, τα πράγματα για τους νέους κάτω των 25 ετών παραμένουν ασαφή, αφού δεν έχει διευκρινιστεί η κατάργηση ή μη της μισθολογικής διαφοροποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι η καθήλωση στην φτώχεια μοιάζει ένα πιθανό σενάριο.

Πηγή: www.in.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.