Mart ayında 1650’nin üzerinde mülteci Evros’tan Yunanistan’a geçti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mart ayında 1650’nin üzerinde mülteci Evros’tan Yunanistan’a geçti

Mart ayında 1650’nin üzerinde mülteci Evros’tan Yunanistan’a geçti

Yunan Sınır Emniyet Teşkilatı’nın yayınladığı Cuma günü yayınladığı verilere göre, geçtiğimiz Mart ayında Meriç (Evros) nehri üzerinden Türkiye’den Yunanistan’a 1.658 mülteci ve göçmen yasadışı şekilde geçiş yaptı. 

Meriç nehrindeki su seviyesinin yüksek olmasına rağmen Mart ayında 1.658 kişinin yasadışı yollarla Meriç nehrini aşarak Türkiye’den Yunanistan’a geçiş yapabilmesi Yunan yetkilileri endişelendiriyor. 

Geçen yıl aynı dönemde yasadışı şekilde Meriç üzerinden Yunanistan’a giriş yapan göçmen ve mültecilerin sayısı sadece 262’ydi. Ahval’in haberine göre Yunan yetkililer Mart ayında Meriç nehrindeki yüksek su seviyesine rağmen hayatlarını ortaya koyarak Yunanistan’a geçmeyi başarabilen mülteci ve göçmenlerin çoğunluğunun Suriyeli ve Iraklı olduğunu belirttiler.

Yunan polisi önümüzdeki aylarda Meriç nehrindeki su seviyesinin daha da azalmasıyla birlikte yasadışı geçişlerde patlama yaşanmasından endişe duyuyorlar.

Öte yandan Ege’deki Yunan Lesvos (Midilli) adasında 3 bin kapasiteli göçmen barındırma merkezinde şu anda 6.300 mültecinin misafir edildiği belirtilirken Samos (Sisam) adasında ise 650 kapasiteli göçmen barındırma merkezinde toplam 2.900 kişinin misafir edildiği kaydedildi. 

Ege’deki Yunan adalarında şu anda 15 bin 200 mülteci ve göçmen bulunuyor. Adalardaki göçmen barındırma merkezleri ve yerleşim alanlarının kapasitesi ise 7.000 civarında. 

Yunan hükümeti Suriye’de son dönemde yaşanan kritik gelişmeler nedeniyle göçmen akınının artabileceği endişesini taşırken, bu nedenle barındırma ve kayıt merkezleri ile ilgili yeni bir planı hazırlamayı tasarlıyor.

Öte yandan Yunanistan’da mülteci barındırma merkezlerini ziyaret eden AB’nin İçişlerinden Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos yaptığı açıklamada “Türkiye-AB göçmen anlaşmasının netice vermeye devam ettiğini ancak yasadışı geçişlerdeki durumun belirsizliğini koruduğunu ve bu yüzden de teyakkuz halinde olunduğunu” söyledi. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et