Batı Trakyalı amatör balıkçılar getirilecek kısıtlamaya tepkili! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı amatör balıkçılar getirilecek kısıtlamaya tepkili!

Batı Trakyalı amatör balıkçılar getirilecek kısıtlamaya tepkili!

Batı Trakya’daki amatör balıkçı dernekleri açık bir mektup kaleme alarak endişe ve düşüncelerini dile getirdiler.

Doğu Makedonya-Trakya ve Trakya Denizi Amatör Sualtı Balıkçıları Derneği, İskeçe Amatör Balıkçılar Derneği ve Evros Amatör Balıkçılar Derneği tarafından hazırlanan ortak mektupta, Trakya Denizi’ndeki yeni Natura bölgelerinde balık avına getirilecek olası kısıtlamalarla ilgili endişeler dile getirildi.

Yerel Hronos gazetesinin haberine göre amatör balıkçıların Trakya Denizi’nde avlanmaya devam etmesinin “ulusal bir ihtiyaç” olduğunu belirten amatör balıkçılar, yeni kısıtlamaların geçerli olması durumunda bütün Trakya Denizi’ne olumsuz yansımalarının olabileceği konusunda tehlike çanlarını çalıyor.

Amatör balıkçıların yaptığı avlanmanın deniz canlılarına zarar vermediğini kaydeden balıkçılar “Aksine birçok kez amatör balıkçılar tekneleriyle ağlara takılmış gerek deniz kaplumbağalarını gerekse de başka canlıları ölümden kurtarmıştır” ifadelerine mektupta yer veriyor.

HER İKİ TEKNEDEN BİRİ TÜRKLERİN

Mektubun bir başka kısmında ise “amatör balıkçıların Trakya Denizi’nden uzaklaştırılması durumunda Türklerin tahriklerinin zemin bulacağını” kaydeden balıkçı dernekleri, “Trakya Denizi’nde amatör balıkçılığın olması milli bir ihtiyaçtır. Trakya Denizinin uluslararası sularında her gün gibi faaliyet gösteren orta boy Türk balıkçı tekneleri, toplam balıkçı teknelerin %60’ının üzerinde. Ortaya şu soru çıkıyor: Avlanan balıkçı teknelerin %60’ının denetimi mümkün değilken nasıl olur da koruma altındaki bir bölgeden bahsedebiliriz?”

Amatör balıkçılar ayrıca 13 Şubat’tan 16 Mart’a kadar Trakya Denizi’nin uluslararası sularında hareket eden Türk bayraklı balıkçı tekneleriyle ilgili çalışmasını da sunarken Azınlıkça’nın aktardığına göre Ege’de balıkçı teknelerinin olması yasadışı bir durum değil, zira bunların ekseri çoğunluğu uluslararası sularda (yani Yunan kıyılarına 6 deniz mili uzaklıkta) avlandığı kaydediliyor. Her şeye rağmen geçtiğimiz dönemde Türk teknelerinin Yunan kıyılarının birkaç mil uzaklığına kadar yaklaştığı ve ihlallerin de yaşandığı ifade ediliyor.

Son olarak haberde “Basit bir dille anlatmak gerekirse Yunan balıkçılar için Natura bölgeleri değişirse, bu Türk balıkçıları da etkileyeceği anlamına gelmez ve onlar kontrolsüzce faaliyet göstermeye devam edebilir. Kesin olan şu ki bu konu sadece balıkları değil, genel anlamda Yunan tarafını yoğun bir şekilde düşündürüyor”.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et