Αντιδρούν στους περιορισμούς οι ερασιτέχνες ψαράδες της Θράκης! - Azınlıkça
Ειδήσεις

Αντιδρούν στους περιορισμούς οι ερασιτέχνες ψαράδες της Θράκης!

Αντιδρούν στους περιορισμούς οι ερασιτέχνες ψαράδες της Θράκης!

Επιστολή προς πάρα κατεύθυνση απέστειλε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Υποβρύχιων Αλιέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Θρακικού Πελάγους, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Νομού Ξάνθης και ο σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Νομού Έβρου.

Οι ερασιτέχνες αλιείες εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους σχετικά με τους ενδεχόμενους περιορισμούς αλιείας στις νέες περιοχές Natura στο Θρακικό Πέλαγος. Χαρακτηρίζουν την παρουσία τους στο Θρακικό Πέλαγος ως εθνική ανάγκη και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ότι οι νέοι περιορισμοί, αν ισχύσουν, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το Θρακικό Πέλαγος. 

Στην επιστολή τους αναφέρονται στους νόμους που διέπουν την ερασιτεχνική αλιεία και πως οι αλιεία όχι μόνο δεν βλάπτει τα θαλάσσια είδη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει ποτέ ατύχημα. “Απεναντίας, αμέτρητες είναι οι αναφορές, όπου ερασιτέχνες αλιείς εντόπισαν και διέσωσαν με τα ερασιτεχνικά τους σκάφη, από σίγουρο θάνατο, τόσο  χελώνες όσο και κητώδη θηλαστικά, μπλεγμένα σε εγκαταλελειμμένα δίχτυα”, αναφέρουν στην επιστολή τους.

ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σε άλλο σημείο της επιστολής εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι αν απομακρυνθούν οι ερασιτέχνες αλιείς από το Θρακικό Πέλαγος η τουρκική προκλητικότητα θα βρει πρόσφορο έδαφος:

“Η ύπαρξη του ερασιτέχνη αλιέα στο Θρακικό Πέλαγος αποτελεί εθνική ανάγκη. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι καθημερινά ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς γίνονται μάρτυρες της αυξανομένης τουρκικής προκλητικότητας και ότι ενδεχόμενη απουσία των ερασιτεχνών αλιέων και των σκαφών τους από το Θρακικό Πέλαγος, το καθιστά έρμαιο των τουρκικών ορέξεων.

Συνημμένα σας υποβάλλεται υπόμνημα, στο οποίο καταδεικνύεται το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη μέσης αλιείας που δρουν καθημερινά στα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους ξεπερνούν το 60% του συνολικού στόλου. Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε προστατευόμενη περιοχή τη στιγμή που είναι ανέφικτος ο έλεγχος στο 60% του αλιευτικού στόλου”.

Προκειμένου να αποτυπώσουν αριθμητικά το παραπάνω ποσοστό, οι ερασιτέχνες αλιείς παραθέτουν πράγματι και έρευνα που έχουν κάνει μέσα από την πλατφόρμα marine traffic. Εκεί, ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει την θαλάσσια κίνηση, δηλαδή να δει τα πλοία και με ποιες σημαίες κυκλοφορούν.

Οι αλιείς από τις 13/02 ως τις 16/03 (ένας μήνας) κατέγραφαν σε ανύποπτο χρόνο την κίνηση στα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους, για να δουν σε τί αριθμό κινούνται στο Θρακικό Πέλαγος αλιευτικά που φέρουν την τουρκική σημαία. 

Υπογραμμίζουμε πως το γεγονός ότι υπάρχουν αλιευτικά στο Αιγαίο δεν είναι εξαρχής παράνομο, καθώς τα περισσότερα αλιευτικά ψαρεύουν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (δηλαδή μετά τα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές). Παρόλα αυτά, το περασμένο διάστημα έχουν καταγραφεί και παραβάσεις, όπου τουρκικά αλιευτικά φτάνουν ελάχιστα μόλις μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Φυσικά, αυτή η έρευνα έχει περιθώριο λάθους, παρόλα αποτυπώνει – έστω και σε αδρές γραμμές – την κατάσταση στο Αιγαίο. Επομένως, πολύ απλά, αν αλλάξουν οι περιοχές Natura για τους Έλληνες αλιείς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεάσει και τους Τούρκους αλιείς, οι οποίοι μπορεί να δρουν ανεξέλεγκτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ζήτημα προβληματίζει έντονα όχι μόνο τους αλιείς αλλά γενικώς την ελληνική πλευρά.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et