Hacımustafaköylü Mustafa: Eğer iyi kalpi değilsen bir şey olmaz! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Hacımustafaköylü Mustafa: Eğer iyi kalpi değilsen bir şey olmaz!

Hacımustafaköylü Mustafa: Eğer iyi kalpi değilsen bir şey olmaz!

Rodop iline bağlı Hacımustafaköy’de (Amfia) olan Mustafa Osman Mehmet 13 yaşından beri çalışıyor.

ERT Komotini Devlet Radyosundan Maria Nikolau’ya konuşan Mustafa “Çalışmaya 13 yaşımda markette başladım ve askere gidene kadar çalıştım. 21 ay sonra geri döndüm ve tarla işleriyle uğraşmaya başladım. Bugün 50 yaşındayım ve 13 yaşımdan beri insanlarla iç içeyim” diyor.

Gümülcine halk pazarında satıcılık yapan Hacımustafaköylü vatandaş “Ucuza satıyoruz ve bir gündelik çıkartıyoruz. Daha pahalıya satsak elimizde kalacak. Şimdi en azından masrafları karşılıyoruz. Ispanağın kilosunu 0,70-1 euro arasından satıyoruz. Soğan, lahana ve turpu ise 0,50 euro’dan” diyor ve ekliyor “İnsanların çok parası yok ve satın alabilmek için ürünlerin ucuza satılmasını istiyorlar. Biz de onlarla aynı durumda olduğumuz için anlayabiliyoruz. Biz de kıtı kıtına geçimimizi sağlıyoruz. Eğer ucuza satmazsak biz de sorun yaşarız”.

Pamuğundan tütününe, hayvancılıktan pamuk ve mısır ekimine kadar birçok şeyle uğraştığını anlatan Mustafa Osman Mehmet şu anda sadece zerzevat yetiştiriyor. “Çok para kazanmıyoruz ama diğerlerinden hiç kazanmıyorduk” diye ekliyor.

Gelecekle ilgili düşünceleri hakkında ise “İnsanların yiyebileceği yemekleri olsun. İhtiyacı olanlardan mahrum kalmasınlar. Bu dönem için bu iyi olurdu. Hıristiyanlar ve Müslümanlar hep bir aradayız. Ben küçük yaştan daha onlarla büyüdüm. Her iki dili de iyi konuşuyorum. Başta sadece biraz zorlanıyorum, kafam Yunan harflerini alınca iyi konuşuyorum” ifadelerini kullanıyor. Bazı azınlık fertlerinin Yunancayı öğrenmekte çektiği zorluklarla ilgili olarak ise “Eğer öğrenmek istemezsen öğrenmiyorsun. Öğrenmek istersen çok iyi öğreniyorsun. Zor değil. Meraklıysan çok iyi öğreniyorsun. Her şey istek meselesi. İstemek, öğrenmek ve iyi bir kalbe sahip olmak. Eğer iyi kalpi değilsen bir şey olmaz. İyi kalpli olmak bir yaşam şeklidir” sözleriyle demecini tamamlıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et